Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lemondott a horvát miniszterelnök

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lemondott tisztéről szerdán Ivo Sanader horvát kormányfő.

A konzervatív politikus egyben azt is bejelentette, hogy kivonul a politikai életből, és nem indul a decemberben esedékes elnökválasztáson. Az 56 éves Sanader távozott pártja, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) éléről is.

Sanader a lemondását bejelentő sajtóértekezleten nem nevezte meg távozása okát, mindössze annyit közölt: megtette a magáét, politikai élete befejeződött.

Sanader 2003-ban került a horvát kormány élére, majd miután 2007-ben pártja újból diadalmaskodott a törvényhozási választásokon, ő maradt a kormányrúdnál, és megbízatása elméletileg a 2011-ben esedékes újabb választásokkal járt volna le.

Kormányfői tevékenysége idején kezdte meg 2005-ben Horvátország az Európai Unióval a csatlakozási tárgyalásokat és lépett be a NATO-ba az idén.

Távozási szándékának bejelentése meglepetésnek számít, mivel honfitársai körében népszerű politikusnak számított. Igaz, az utóbbi időben Horvátországban is jelentkeztek a világgazdasági válság következményei. Az idei első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 6,7 százalékkal esett. Az elmúlt évtizedben ez volt a legnagyobb mérvű GDP-zuhanás az országban.

Sanader közölte, hogy Stipe Mesic elnöknek helyettesét, Jadranka Kosort javasolja megüresedő posztjára. Ha az államfő választása Kosorra esik, úgy először lesz női kormányfője a nyugat-balkáni országnak.

A horvát törvények értelmében a miniszterelnök lemondása automatikusan maga után vonja az egész kormány távozását is.