Kiss Péter: kedvezményes hitel az önkormányzatoknak

InfoRádió / MTI
2009. július 1. 15:07
A kormány döntése értelmében az önkormányzatok a Magyar Fejlesztési Bankhoz fordulhatnak kedvezményes, önrész nélküli hitelért, ha bajbajutott lakáshitelesek megsegítésekor elővásárlási jogukkal kívánnak élni. Ezt Kiss Péter társadalompolitikai miniszter jelentette be a kabinet szerdai ülése után.

Kiss Péter elmondta: a Magyar Fejlesztési Bank meglévő, 60 milliárd forintos bérlakás-hitelprogramját a helyhatóságok az elővásárlási jogra is igénybe vehetik, a korábbi feltételek mellett. Ezek: 25 év futamidő, 3 év türelmi idő, kedvezményes kamat, ami három havi euró övezeti bankközi eurókamat (Euribor) plusz két és fél százalék.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvény értelmében szeptember 1-jén lép hatályba az a passzus is, amely lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy az eladósodott lakáshitelesek megsegítésekor elővásárlási jogukkal éljenek. Kiemelte: az így megvásárolt lakást a helyhatóságoknak bérbe kell adniuk a korábbi, eladósodott tulajdonosnak.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz egyik alapító tagjának kinevezése a MÁV elnöki posztjára jelentheti-e, hogy az MSZP előrehozott választásban gondolkozik, Kiss Péter azt válaszolta: szakmai kinevezés történt. Nincs szó arról, hogy előrehozott választásokban és ennek megfelelő kormányzati döntésekben gondolkozna az MSZP - jelentette ki a tárca nélküli miniszter.

Andrási Miklóst, a Grid Zrt. igazgatóját a MÁV Zrt. igazgatósága elnökének nevezte ki Hónig Péter közlekedési miniszter szerdán.

Kiss Péter elmondta: közismert, hogy mindenki számára fontos a jó színvonalú vasúti szolgáltatás, százmilliárdos nagyságrendben költ az állam a vasútra. Hatékonyságnövelést és a költségek csökkentését várja el Hónig Péter az új vezetéstől - tette hozzá.