Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyszerűsödik a túlméretes járművek közlekedése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A következő napokban ésszerűbbé, egyszerűbbé válhat a traktorok, kombájnok, munkagépek közúti közlekedésének engedélyeztetése - derül ki a Magyar Agrárkamara közleményéből.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a hatályban lévő szabályozáshoz képest jelentősen változást jelent a július első felében életbe lépő új rendelet, amely a túlsúlyos és túlméretes járművek közlekedését szabályozza. Az engedélyeztetés olcsóbbá válik, és egyszerűsödik.

Az agrár-, a közlekedési tárca, az agrárérdek-képviseletek, illetve a köztestületként működő Magyar Agrárkamara hosszú hónapok óta egyeztet az új szabályozásról. Ennek eredményeként mára számos részlet tisztázódott, de azért maradt még néhány ellentmondás - írták a közleményben.

Hozzátették: nem ért véget még néhány kérdésben a tárgyalás ugyanis az agrártárca továbbra is kéri a közlekedési minisztériumot, hogy a díjfizetési kötelezettség alól különösen indokolt esetben (elemi csapás, humanitárius célú szállítás, nemzetgazdasági szempontból kiemelt tevékenység) a közlekedésért felelős miniszter egyedi, vagy általános jellegű felmentést adhasson és ez kerüljön be a rendelet módosításába.

Kérik továbbá, hogy 2009. szeptember 30-ig teremtsék meg az egyszerűsített engedélykérvény elektronikus benyújtását és tegyék lehetővé a figyelmeztető jelzés használatának külön engedély és végzettség nélküli használatát.

A Magyar Agrárkamara szerint félreértés, miszerint július 1-től augusztus 31-ig korlátozzák a nehéz gépjárművek közlekedését, beleértve a mezőgazdasági járműveket is. A félreértés a rendelet nem megfelelő alapossággal történt értelmezéséből adódik.