Bárándy: az MSZP semmilyen gárda felállítását nem támogatja

InfoRádió / MTI
2009. július 1. 14:30
A szocialista párt nem támogat semmiféle rendfenntartásra, vagy mások megfélemlítésére létrehozandó gárda felállítását, és azt sem, hogy a rend fenntartását a rendőrségtől bárki átvegye - közölte Bárándy Gergely (MSZP) országgyűlési képviselő szerdán az MTI-vel.

A politikus közleményében arra reagált, hogy Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerdán közölte: a Fidesz elutasítja azt a szocialista elképzelést, hogy úgynevezett települési őrségeket állítsanak fel. Úgy fogalmazott: "a Magyar Gárda után itt a Vörös Gárda".

Bárándy Gergely szerint annak felvetése, hogy az MSZP ilyen szerveződés létrehozását kezdeményezné, "abszurd és minden alapot nélkülöző rosszindulatú feltételezés, melyet a leghatározottabban visszautasítunk".

A szocialista politikus azt írta: az MSZP elkötelezett a rend fenntartása, a rendőrség megerősítése, és az erőszakos bűnözőkkel szembeni határozott és szigorú fellépés megteremtése mellett, s az Országgyűlés éppen hétfőn fogadta el a büntető törvénykönyv jelentős szigorításáról szóló törvényjavaslatot.

"A Fidesz frakciója mindezt elfelejtette támogatni, így hiteltelennek tartjuk a közbiztonság megerősítésének szükségessége érdekében tett üres lózungokat", melyeket tettek sosem követnek - közölte pártja álláspontját Bárándy Gergely.

A Népszabadság szerdán azt írta, hogy a települési őrségek tagjai munkaviszonyban látnák el feladataikat. Ezek közé tartozna a többi között a húszezer forintnál kisebb értékű szabálysértési ügyekben való nyomozás is.

Cser-Palkovics András közölte: az embereknek nem erre van szükségük, hanem a rendőrség megerősítésére, a büntető jogszabályok szigorítására.

Ha a Fidesz kormányra kerül, haladéktalanul több ezer fővel megemeli a rendőrség létszámát, minden településen biztosítja a hatékony rendőri jelenlétet, az erőszakos, visszaeső bűnözőkkel szemben pedig a jog teljes szigorával fog fellépni a "három csapás törvény" alapján - írta a helyettes szóvivő.