eur:
393.73
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A kullancsok egy tucat betegséget terjeszthetnek

A korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt a kullancsok száma az országban. A Kullancs Ambulancia vezetője az InfoRádiónak arról beszélt, hogy ebben az időszakban nagyon fontos a védőoltás használata, és a kullancsok szakszerű eltávolítása.

Lakos András infektológus, a Kullancs Ambulancia vezetője az InfoRádióban elmondta: idén sokkal többen keresik fel kullancs okozta problémák miatt, mint tavaly.

Védőoltás csak a kullancs által terjesztett vírusos agyhártyagyulladásra vagy agyvelőgyulladásra van, de a vérszívó nagyjából egy tucat betegséget képes terjeszteni, igaz, a többi nem olyan veszélyes.

Ezek közé tartozik a Lyme-kór vagy a tibola, ami egy jóindulatú fekély a fejbőrön. Ez általában gyermekeknél jelentkezik, tünete, hogy megduzzadnak a nyirokcsomók. A betegség az esetek 90 százalékában magától is meggyógyul.

A kullancs terjeszti a nyúlpestist is, azaz a tularémia, amely magas lázzal jár, a csípés helyén pedig gennyes gyulladás alakul ki a bőrön.

Lakos András elmondta: a kullancs eltávolításánál a legfontosabb, hogy ne nyomjuk meg az állatot, mert akkor az állat a kórokozókat belelövelli a testünkbe. Hangsúlyozta: az erre a célra kapható műanyag csipeszek nem alkalmasak a kullancs eltávolítására, azt mindig fém csipesszel kell kihúzni.

Nehezen használható a kullancskanál is, de a vérszívó akár egy cérnával is eltávolítható a testből, úgy, hogy az eszközt az állat köré tekerjük a bőrünk közelében, és a cérna segítségével lassan kihúzzuk a kullancsot.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×