Sorra bontják fel a szerződéseket a HospInvesttel az önkormányzatok

Infostart
2009. június 30. 05:35
A közeljövőben döntenek arról két HospInvest-érdekeltségű kórház esetén is, hogy szerződést bontsanak-e a csődvédelmet kért befektetővel. Egy helyen már megszületett a döntés, egy helyen pedig gyakorlatilag biztosra veszik a szerződésbontást.

Tíz napon belül közgyűlést tartana a Heves megyei önkormányzat, ahol a szocialista képviselők reményei szerint hivatalos döntés születne a HospInvest Zrt.-vel történő szerződésbontásról. Merczel József alelnök az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: bár még egyeztetnek Eger városával a Markhot Ferenc kórház üzemeltetésének átvételéről, a szerződés felbontása "eldöntött tény".

Hatvan város önkormányzata a május 28-i testületi ülésen 14 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, négy tartózkodás mellett határozott arról, hogy augusztus 31-i hatállyal felmondja a HospInvesttel 2006. augusztus 25-én kötött szerződést. Most az a kérdés, hogyan garantálják a kórház biztonságos működését.

Júniusban még egy önkormányzati cég létrehozásában látták a garanciát, ám mostanra kiderült: a jelentős plusz költségeket nehezen tudnák finanszírozni, ezért inkább szolgáltatási koncepciót írnának ki, és előírnák a pályázónak, hogy a kórház biztonságos működése mellett a fejlesztésekre is garanciát vállaljon - derül ki a testületi ülések jegyzőkönyvéből.

Érsek Zsolt, a város szocialista polgármestere szeretné, ha júliusban sor kerülne a szolgáltató kiválasztására; ám megjegyzi: amennyiben nem lesz ilyen, akkor önkormányzati céget hoznak létre a kórház működtetésére, ez azonban a fejlesztések, beruházások átgondolását eredményezi.

A gyöngyösi önkormányzat kedden dönt arról, szerződést bontson-e a HospInvesttel, a kiskunhalasi Semmelweis kórház esetén pedig az InfoRádió úgy tudja: az önkormányzat július 10-ig vár intézkedési tervet a Hospinvesttől.

Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. elnöke az InfoRádiónak a kialakult helyzetről annyit mondott: "mindenhol az a kérdés, hogyan működtessék a kórházakat. Nekünk augusztus 13-ig van időnk, hogy pénzügyi-szakmai befektetőt találjunk, addig nem kívánunk szerződésbontásokról beszélni".

Mint ismert, a HospInvest Zrt. április 3-án kért csődvédelmet, arra hivatkozva, hogy a CIB Bank hiteltartozás fejében több mint egymilliárd forintot emelt le a számlájáról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást