Rendkívül rossz eredményekre bukkant az egészségügyi miniszter

Infostart
2009. június 30. 20:43
Negyvenhárom településen csaknem 80 ezer szűrővizsgálatot végeztek el a Szűréssel az Életért program keretében - mondta sajtótájékoztatóján Székely Tamás egészségügyi miniszter, aki elmondta, hogy a programsorozat összesen 139 millió forintba került.

Összesen 22 ezren vettek részt a szűréseken, főként a 35-64 év közötti korosztály jelentkezett, leginkább a nők voltak kíváncsiak egészségügyi állapotukra - mondta az egészségügyi miniszter. Székely Tamás hozzátette: a szűrések a dél-alföldi, az észak-alföldi, az észak-magyarországi és a dél-dunántúli régiókban zajlottak.

"A program keretében olyan településeket választottunk ki, ahol nem található kórház vagy szakrendelő. Egyszerre tízféle szűrővizsgálatot is elvégeztek: a többi között vérnyomás- és vércukormérést, szemészeti, fogászati szűrést, melanóma és bőrrák vizsgálatot is" - mondta.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a teljes rendezvénysorozat során az érintett települések lakosságának átlagosan 10 százaléka vette igénybe az ingyenes vizsgálatokat.

"Rendkívül rossz eredményeket hoztak a gyerekek körében végzett ortopédiai vizsgálatok és aggasztó a férfiak körében jellemző túlsúlyosság is" - mondta.

A részletes eredményeket ismertetve Székely Tamás kiemelte, hogy daganatgyanús bőrtünet 163 embernél volt. Az összes vizsgálatra vetítve az emberek 1 százalékánál fedeztek fel az orvosok daganatos megbetegedés gyanújára utaló tüneteket.

A rendezvényeken nagyon gyakran mértek kiemelkedően magas vérnyomást. A program keretében 22 helyszínen mammográfiás szűrővizsgálatokon összesen mintegy 1700 nő vett részt, akiknek 6,2 százalékánál találták szükségesnek, hogy ismételt vagy kiegészítő vizsgálatokon is részt vegyenek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást