Fidesz: a kormány eladná a MÁV mozdonyparkját és gépészetét is

Infostart
2009. június 30. 17:21
Több ezer munkahely megszűnésével járna, ha a kormány dobra verné a MÁV mozdonyparkját üzemeltető üzletágat, valamint a gépészetet - mondta Fónagy János, a Fidesz szakpolitikusa egy kiszivárgott kormány-előterjesztésre hivatkozva. Hozzátette: a MÁV adósságállományáért a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány a felelős, mert a közszolgáltatási teljesítményért járó djíat csak részben fizette ki a cégnek.

"Ha Magyarországon osztrák és/vagy német mozdonyok teljesítenek szolgálatot, akkor ezeknek javítása, karbantartása nem Magyarországon, hanem Ausztriában vagy Németországban fog történni. Ez azt jelenti, hogy ezek a magyar munkahelyek megszűnnek" - mondta a fideszes képviselő. Fónagy János hozzátette: ha a kormány véghezviszi ezt az eladást, a magyar vasútnak a maradéka is kikerül a "nemzeti cselekvési körből".

A Fidesz politikusa szerint aki a MÁV Trakciót megvásárolja, valójában nem a 15-20 darab új és a több tucat régi mozdonyt veszi meg, hanem a piacot: behozza ugyanis saját mozdonyait, a MÁV személyszállítása pedig csak tőle tud majd rendelni.

Nagyon bízik abban, hogy a kormány nem teszi meg ezeket a lépéseket, ellenkező esetben ugyanis gyakorlatilag működésképtelenné válik az a vasút, amelynek fontosságát egész Európa és a magyar kormány is hangoztatja - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ha a Fidesz kormányra kerül, visszavásárolják-e az eladott vasúti vagyont, Fónagy János úgy válaszolt: a MÁV működőképességét biztosítani kell. Ha a kormány eladja a mozdonyparkot, akkor újra kell majd mozdonyokat vásárolni - fűzte hozzá.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást