Drágább, és mégis olcsóbb lesz a roaming

Infostart
2009. június 30. 17:24
Július elsejétől a roaming hívásoknál is bevezetik a másodperc alapú számlázást - mondta az InfoRádiónak Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője. Hozzátette: a szándékolatlan roaming magas költségeit az ügyfelek kézi hálózatválasztással előzhetik meg.

Kézi hálózatválasztással megelőzhető a szándékolatlan roaming, így az, hogy a mobilos előfizetők a tudtukon kívül több százezer forintos számlát kapjanak - mondta az InfoRádiónak Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője. A roaming akkor szándékolatlan, ha az ügyfél fizikailag Magyarországról, ám a telefonja által vett GSM-jel miatt külföldi szolgáltató hálózatáról kezdeményez vagy fogad hívást - magyarázta.

Takács Péter ezért azt javasolja, hogy az előfizetők az eszközökön ne az automatikus, hanem a kézi hálózatválasztást kapcsolják be, és gondolják meg külföldön a szoftverfrissítést is, a mobil internet esetében is bekövetkezhet ugyanis a szándékolatlan roaming.

A gyenge forint és az áfa 5 százalékpontos emelése miatt júliustól drágább lesz az unió területén mobilhívást indítania és fogadnia a magyar előfizetőknek, ám mivel a perc alapú számlázást a másodperc alapú váltja fel, mégis olcsóbban telefonálhatnak, ha odafigyelnek.

Júliustól ugyanis a harmadik körébe lép az uniós roaming-szabályozás, aminek egyik előnye lesz, hogy a külföldről küldött SMS-ek ára mintegy a harmadára, 38,9 forintra csökken, míg az adatforgalom nagykereskedelmi ára 1 megabyte-onként mintegy 283 forint lesz.

Szerdától az unióban a fogadott hívások 66,9 forintba, az indítottak pedig 151,4 forintba kerülnek külföldön - mondta Takács Péter, hozzátéve: a forgalomarányos számlázás átlagosan 20 százalékos megtakarítást hozhat az ügyfeleknek. Az indított hívások esetében a számlázás fél perc után vált másodperc alapúra - jegyezte meg.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást