Csendrendelettel biztosítják a lakók nyugalmát Telkiben

InfoRádió / MTI
2009. június 30. 16:24
Akár harmincezer forintra is büntethető az a telki lakos, aki nem tartja be a helyi képviselő-testület által most megalkotott úgynevezett csendrendeletet - tájékoztatta a település független polgármestere kedden az MTI-t. Az indoklás szerint a szigorúan zajmentes órákat régóta igényli a többség.

Danóczy Balázs elmondta: a rendelet lényege, hogy legyenek olyan időszakok, amikor a falu csendjét az emberi és állati hangokon kívül más zaj nem zavarja meg. A szabályok szerint hétköznap este 8 órától reggel 7 óráig - szombaton reggel 8 óráig -, vasárnap egész nap, illetve a karácsonyi és húsvéti ünnepek idején tilos a zajkeltés. Ilyenkor nem szabad például építkezni, füvet nyírni vagy más, a csendet megzavaró tevékenységet végezni.

A polgármester hozzátette, hogy az általános tilalom alól kivételt képez a közművek használata, a hibaelhárítás, a tűzoltók, mentők, rendőrök munkája, illetve az önkormányzat által szervezett, engedélyezett rendezvény.

A csendrendelet megszegőit a 3 hónapos türelmi időt követően 30 ezer forintos pénzbírsággal sújthatják a közterület-felügyelők, ha a lakóknak nem sikerül egymás között megegyezniük - derül ki az elfogadott szövegből.

A polgármester közölte: a falu rendjének, csendjének és tisztaságának védelme érdekében két képviselő 2004-ben elkészítette ugyan Telki Polgárainak Együttélési Szabályzatát, ám az csupán ajánlásokat tartalmazott és nem volt kötelező érvényű.

A most elfogadott, szankciókat is tartalmazó rendelet általános igényt elégít ki, hisz Telki olyan "kertfalu", ahová az emberek többsége a Zsámbéki-medence által nyújtott békés, csendes környezet miatt költözött, s ahol szeretnének feltöltődni - fűzte hozzá Danóczy Balázs.