Több mint 500 kilométernyi szakaszon van árvízvédelmi készültség

InfoRádió / MTI
2009. június 28. 10:15
A magyarországi folyók 528 kilométernyi szakaszán van érvényben védelmi készültség - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs. Nagybajcsnál 709 centiméteres vízállással tetőzött hajnalban a Nagy-Duna.

Harmadfokú a készültség van a Dunán Ásványráró és Nagybajcs között, a Mosoni-Dunán, a Rábán Körmendnél és a Lajtán, összesen 103 kilométeren.

Másodfokú a készültség a Dunán Dunakilitinél, Komáromnál és Esztergomnál, a Rábán a torkolati szakaszon, valamint a Murán, összesen 165 kilométer hosszúságú szakaszon.

Elsőfokú fokú a készültség a Dunán Esztergomtól Adonyig, a Rábán Árpástól Sárvárig, továbbá a Marcal torkolati szakaszán, 260 kilométer hosszan. Szintén elsőfokú a készültég a 87 kilométeres budapesti védelmi szakaszokon, ahol mind a budai, mind a pesti alsó rakpartot is lezárták a forgalom elől.

Nagybajcsnál 709 centiméteres vízállással tetőzött hajnalban a Nagy-Duna - közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető-helyettese. Szilbekné Molnár Katalin elmondta: a lassú apadás miatt még fenntartják a harmadfokú készültséget. Tájékoztatása szerint Komáromnál kora reggel, Esztergomnál pedig a déli órákra várható a tetőzés.

A Lajta magyarországi szakaszán 267 centiméteres a vízállás, amely jóval meghaladja a harmadfokú készültség szintjét. Mosonmagyaróvár belvárosában és a kertvárosi részen ideiglenes védműveket, az országhatár közelében pedig bordás megtámasztást építenek. Győrnél is hajnalban tetőztek a folyók a vártnál alacsonyabb vízszinttel.

A központi védelemvezető-helyettes elmondta: a következő napokban lassú apadás várható, ezért a mentett oldalakon fakadóvizek képződésére számítanak a szakemberek.

Az előrejelzettnél alacsonyabban tetőzik az ár a Duna-kanyarban, ezért nagyobb beavatkozásra sehol nincs szükség - közölte a Pest megyei Katasztrófavédelmi Szolgálat ügyeletese. Nosko Zsolt Hozzátette: elővigyázatosságból mindenhol fenntartották a figyelőszolgálatot és továbbra is a legenyhébb készültség van érvényben.

A magas vízállás miatt időlegesen leállt a Dunakeszi-Horány és a Szentendre-Szigetmonostor közötti komp, de a kishajók továbbra is járnak a két part között. A Szentendrei-szigeten fekvő Kisoroszinál a faluba vezető egyetlen út mélyebben fekvő kritikus 600 méteres szakaszán nyúlgátat emeltek, de a víz végül nem érte el az utat. A község házait sem veszélyezteti az ár, de a környékbeli szántók, legelők és a sziget csúcsán lévő kemping víz alá került, onnan már napokkal ezelőtt kiköltöztették a vendégeket.

Levonulóban van az árhullám a Rába Vas megyei szakaszán, a folyó jelenleg Meggyeskovácsi térségében tetőzik. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a gátak jól bírják a terhelést, a folyó 125 kilométeres szakaszán nem voltak átfolyások.

Körmenden továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség, miután a pénteki esőzések miatt tovább emelkedett a vízszint. Az ár várhatóan a déli órákban éri el Sárvárt, ahol jelenleg 120 centiméter a víz magassága. Az elsőfokú készültséget akkor rendelik el, ha a folyó 3,5 méterre emelkedik.

A szombati tetőzés után lassan apad a Mura. A magyarországi szakaszon egyelőre másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Letenyénél szombat délelőtt érte el a folyó a legmagasabb vízszintet, akkor 423 centiméteren tetőzött, Murakeresztúrnál az éjjel 482 centiméter volt a legmagasabb vízállás.

Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta: a leginkább veszélyeztetett Murarátkán és Muraszerdahelyen ezúttal nem okozott nagyobb gondot a folyó áradása, az előkészületek után jelentősebb védekezési munkálatokra nem volt szükség.