Fuzáriummal szennyezett lisztet vontak be - a nap hírei

InfoRádió / MTI
2009. június 27. 21:48
A vasfüggöny átvágásának 20. évfordulójára emlékeztek mintegy 30 ország politikusának részvételével Budapesten. Országosan több mint 550 kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség a folyók mentén. Megállapodott a biztonsági együttműködés felújításáról a NATO és Oroszország. A nap legfontosabb hírei június 27-én.

A vasfüggöny átvágásának 20. évfordulójára emlékeztek mintegy 30 ország politikusának részvételével Budapesten. A Parlamentben tartott ülésen Sólyom László köztársasági elnök úgy fogalmazott: a vérontás elkerülése volt az egyik legerősebb közös álláspont a hatalom és az ellenzék között 1989-ben. Az emlékülésen Heinz Fischer osztrák államfő és Horst Köhler német államfő is a magyar szerepvállalást méltatta. Günter Verheugen, az Európai Bizottság alelnöke ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy 1989 üzenetét még mindig nem sikerült teljesen megvalósítani. Az Állami Operaházban rendezett esti díszelőadáson Bajnai Gordon miniszterelnök befejezetlennek nevezte a rendszerváltás folyamatát, mert szerinte minden nap újra meg kell teremteni és tökéletesíteni azt, amit az ország eddig elért. A határzár felszámolása 1989. május 2-án kezdődött meg. Június 27-én Alois Mock osztrák és Horn Gyula magyar külügyminiszter külföldi újságírók előtt ünnepélyesen is átvágta a vasfüggönyt. Hivatalosan 1989. szeptember 11-én nyílt meg a magyar határ a nyugatra távozó keletnémet állampolgárok előtt, a határzár lebontása pedig 1990-ben fejeződött be.

Országosan több mint 550 kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség a folyók mentén - közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság szóvivője. Reich Gyula az InfoRádióban elmondta: a Duna tetőzését a fővárosban 705 centiméterrel vasárnap éjjelre, hétfő hajnalra várják, emiatt mindkét alsórakpartot lezárták. A Margit-szigetet az árhullám az előrejelzések szerint nem veszélyezteti. Reich Gyula közölte: a Rába Körmendnél a korábbi rekordnál 14 centiméterrel magasabban tetőzött, de az ár várhatóan gyorsan levonul a folyón.

A rendvédelmi szervezetek előtt álló új kihívásokról beszélt az igazságügyi és rendészeti miniszter a Rendőrtiszti Főiskolán végzett tisztek ünnepélyes eskütételén. Draskovics Tibor a Budai Várban tartott rendezvényen hozzátette: a rendőrségnek jobban kell szolgálnia az állampolgárok érdekeit és ehhez minden szükséges eszközt megadnak a hatóságnak.

Július 12-én tartják az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlését - erről rendkívüli ülésén döntött a liberális párt országos tanácsa. Retkes Attila - aki a tanácskozás előtt elfogadta az SZDSZ elnökjelöltségét - azt is közölte, hogy a küldöttgyűlésen döntenek majd az új elnök és a 12 ügyvivő személyéről. Az országos tanács üléséről kiszivárgott információk szerint a liberális képviselők július 6-áig jelölhetnek elnököt és ügyvivőket; a jelöltek listáját július 9-én a párt honlapján is közzéteszik.

Megkerülhetetlen középerőnek nevezte a Jobbikot a pártelnöke a tömörülés kongresszusán. Vona Gábor úgy fogalmazott: a politikában a hagyományos jobboldal-baloldal felosztás helyett ma már a nemzeti és nemzetellenes erők között van éles törésvonal. A kongresszuson Szabó Gábort választották meg a választmány elnökévé.

Bevonták egy bajai cég durumlisztjét az üzletek polcairól, miután a készítményekben a fuzáriumgomba egyik toxinját találták meg az élelmiszerbiztonsági vizsgálatnál. Az országos főállatorvos elmondta: aki ilyen terméket vásárolt, és még nem használta fel, vigye vissza a vásárlás helyére, ahol azokat kötelesek visszavenni. Süth Miklós szerint a termékek bárhol lehetnek az országban, mert a gyártó nagykereskedőknek is forgalmazott. Azt még vizsgálják, hogy a gyártót terheli-e felelősség.

Átadták a Magyar Szabadság Napja Díjat. Az elismerést az idén Tempfli József nagyváradi megyéspüspöknek és Rózsás János írónak ítélték oda;. A díjat a Nemzeti Konzervatív Fórum és a Magyar Szabadság Napja Alapítvány hozta létre, hogy elismerjék azokat, akik munkásságukkal hozzájárultak az ország szellemi függetlenségéhez és a demokratikus átalakuláshoz. Az elmúlt évek díjazottjai között van Grosics Gyula, Sebestyén Márta, Pozsgay Imre és Antall József özvegye.

Romániában Kelemen Hunort választotta az RMDSZ hivatalos államfőjelöltjévé a párton belül működő Szövetségi Képviselők Tanácsa. A politikust - aki jelenleg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető elnöke - a 86 voksoló közül 67-en támogatták. Kelemen Hunor jelölését pénteken fogadta el a párt döntéselőkészítő testülete. Romániában ősszel tartják az elnökválasztást.

Megállapodott a biztonsági együttműködés felújításáról a NATO és Oroszország. Az észak-atlanti szövetség Moszkva tavalyi grúziai háborúja miatt szüneteltette a kapcsolatokat. A görögországi Korfu szigetén a NATO-Oroszország Tanács külügyminiszteri szintű ülésén Jaap de Hoop Scheffer, az észak- atlanti szövetség főtitkára arról is beszámolt: a megmaradt nézetkülönbségek ellenére is hatékonyabbá akarják tenni a testület működését. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ülésen visszafordíthatatlannak nevezte Dél-Oszétia és Abházia Moszkva általi elismerését. A korfui tanácskozáson Magyarországot Balázs Péter külügyminiszter képviselte.