Délben lezárják a pesti alsó rakpartot

Infostart
2009. június 27. 11:37
Kora délutántól lezárják Budapesten a pesti alsó rakpartot. A Fővárosi Önkormányzat árvízvédelemmel foglalkozó vezető főtanácsosa szerint a Halász utcától délre lévő rakpartszakasz az esti órákig biztosan járható lesz. Az apadást szerdától várják.

A budai oldalon a mélyebben fekvő részek a Halász utcától délre az esti óráig biztosan használható.

A vízszint lakóövezeteket nem veszélyeztet Budapest környékén, és szerdától apadás várható. A Lánchíd rendezvényeit nem veszélyezteti az áradás.

Országosan 420 kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség a folyók mentén, ebből 116 kilométeren harmadfokú készenlétet rendeltek el - közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság szóvivője.

Reich Gyula az InfoRádióban elmondta: védekezésben 532-en vesznek részt, és a hatóságok eddig 160 ezer homokzsákot osztottak szét.

Hozzátette: Budapesten reggel 6 órakor 640 centiméter volt a vízállás, a Duna tetőzését késő estére várják, emiatt délután már lezárják az alsórakpartokat. Szólt arról is, hogy a Nagybajcsnál 703 centiméternél dél körül várható a tetőzés.

Reich Gyula közölte: a Rába Körmendnél a korábbi rekordnál 14 centiméterrel magasabban tetőzött, de az ár várhatóan gyorsan levonul a folyón. Szólt arról is, hogy a Lajta szükségtározójának megnyitásáról ma határoznak.

Árad a Mura is, amelynek teljes szakaszán harmadfokú készültséget rendeltek el.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást