Szabó Imre: nagyobb kitelepítésekre nem készülnek az árvíz miatt

InfoRádió / MTI
2009. június 26. 15:55
Az árvíz miatt nagyobb kitelepítésekre nem számítanak - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken Győrött. Közben a Murán másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, a folyó menti Zala megyei településeken már megkezdték a védelmi munkálatokat.

Komolyabb kitelepítésekre nem készülnek, úgy gondolják, hogy az előkészületek és a már zajló védekezések elegendőek lesznek az élet- és vagyonbiztonság megőrzéséhez. Eddig 39 embert kellett kitelepíteni a Rába árterében lévő házakból Vas megyében - közölte, miután a Mosoni-Duna partján tájékozódott a védekezési munkálatokról.

Hozzátette: a kormány első körben 500 millió forintot különített el a védekezési munkálatokra és a helyreállításokra.

A miniszter elmondta: a folyók védvonalain jelenleg 428 kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség. A vízügyi szolgálat az országos készletből 163 ezer homokzsákot adott át a Rába-völgyi és a Dunakanyarban lévő önkormányzatok részére.

A Rába Szentgotthárdnál csütörtökön tetőzött, a folyó azóta már több mint három métert apadt. A tárcavezető megítélése szerint a védekezésnek a következő napokban a Duna szigetközi, Esztergom-Budapest közötti szakaszára, a Dunakanyar településeire kell koncentrálódnia. Budapestnél vasárnapra várják a tetőzést 740 centiméteres vízállással. Ennek nyomán a rakpartok víz alá kerülnek.

Újságírói kérdésre kifejtette: kritikus helyzet akkor állhat elő, ha a következő hét elejére lassul az árhullám levonulása és egy újabb árhullám a jelenlegit utoléri.

Szabó Imre kitért arra, hogy Pécsről és Szolnokról vízügyes szakembereket vezényeltek át az árvízzel sújtott régiókba. Õk a védekezési munkákban támogatják a helyi erőket.

A Murán is megkezdték az árvízi védekezést

A Murán másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, a folyó menti Zala megyei településeken már megkezdték a védelmi munkálatokat.

Nádor István, a Nyugat-dunántúli Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság igazgatója az MTI-nek elmondta: Letenyén délután elérte a 380 centiméteres vízállást a Mura, ezért az eddigi elsőfokú készültséget 16 órától másodfokúra emelik. A folyó horvátországi szakaszán ma tetőzik, a zalai vízállás várhatóan az ezt követő 36 órában, vagyis szombat estig éri el a legmagasabb állását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szabó Imre
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást