Egyelőre nem döntenek Dávid Ibolya mentelmi jogáról

InfoRádió / MTI
2009. június 26. 11:51
Nem hívja össze hétfőre az Országgyűlés mentelmi bizottságát a testület szocialista elnöke. Géczi József Alajos döntése azt jelenti, hogy a Fidesz kezdeményezése ellenére várhatóan már csak ősszel dönthet a parlament Dávid Ibolya MDF-elnök és Herényi Károly MDF-es politikus mentelmi jogának felfüggesztése ügyében.

A mentelmi bizottság szocialista elnöke indoklásában úgy fogalmazott: bonyolult ügyről van szó, ezért a bizottsági tagoknak is alaposan meg kell ismerniük a részleteket.

Balsai István, a mentelmi bizottság fideszes alelnöke úgy vélte: jelentősen rombolja a parlament tekintélyét az ügy szeptemberre halasztása.

Dávid Ibolya és Herényi Károly képviselői mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész kérte az Országgyűléstől. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője tegnap az InfoRádióban azt mondta: az UD Zrt. vezetőjének jogi képviselője által tett feljelentés után, tavaly indított nyomozás adatai alapján vált indokolttá a kérés.

Az index.hu azt írta: Dávid Ibolyának és Herényi Károlynak a megfigyelési botrányban játszott szerepéről kell számot adnia. Az MDF elnöke úgy reagált: téves információ jelent meg vele kapcsolatban.

A távirati iroda szerint kétrendbeli személyes adattal visszaélés vétségével, valamint egyrendbeli kényszerítés bűntettével gyanúsíthatók a politikusok.