Gusztos vállalná az SZDSZ elnöki posztját

Infostart
2009. június 25. 17:46
Elvállalná az SZDSZ vezetését Gusztos Péter - ezt maga a párt parlamenti frakciójának helyettes vezetője jelentette be internetes naplójában. Gusztos Péter erős felhatalmazás esetén megszüntetné a liberális párt kétfejűségét és visszatérne az SZDSZ eredeti értékeihez, mindezt úgy, hogy jelentősen megnövelné a pártelnök jogkörét.

"Szigorú feltételek maradéktalan teljesülése esetén, a magyar liberális párt önállóságának megtartása és hosszú távú megújítása érdekében vállalnám az SZDSZ-elnöki tisztségét" - ezzel kezdte bejegyzését internetes naplójában Gusztos Péter, a párt ügyvivője, aki a parlamenti frakció helyettes vezetője is.

A bejelentés módja nem újszerű az SZDSZ esetében, hiszen korábban Fodor Gábor jelenlegi pártelnök is először az egyik közösségi portálon hozta nyilvánosságra, hogy indul a posztért.

Gusztos Péter az írásban hangsúlyozza, hogy nagyon nehéz helyzetben vállalkozik erre a feladatra, ezért teljes támogatást kér az őt választóktól. A politikus szerint az SZDSZ-nek a parlamenten kívül kell megújulnia, mégpedig személyi, szervezeti és politikai értelemben.

Vissza kell térni a szabadság és szolidaritás eszméjéhez, és meg kell szüntetni a párt kétfejűségét. Ennek érdekében azt javasolja, hogy a pártelnök három éves mandátumot kapjon, legyen ő, vagy a jelöltje a parlamenti frakció vezetője, és vétójoga lehessen a választókerületi elnökök, az egyéni képviselőjelöltek kiválasztásában, valamint az országos lista első tíz helyének meghatározásában.

Gusztos Péter szerint tisztázni kell az SZDSZ viszonyát a kormányhoz, ez ugyanis szerinte az elmúlt hét évben követhetetlen volt a választóknak. Ez is oka volt a súlyos európai parlamenti választási vereségnek. Emellett az okok közé sorolja azt, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége az évek során a nagyvállalkozók pártjává akart válni, ami szerinte a hagyományos választóktól kulturálisan idegen; és megemlíti azt is, hogy a "párt egyes politikusai súlyos korrupciós ügyekbe keveredtek, vagy annak árnyéka vetült rájuk, hogy a politikai életben való részvétel nem több számukra, mint befolyásuk és vagyonuk növelésének eszköz".

Gusztos Péter azt írja, hogy mindenkivel együtt tud dolgozni, aki a párt megújulását nem egy antiliberális fordulattól várja.

A távirati iroda úgy tudja, hogy az SZDSZ országos tanácsa szombaton vélhetően nem július 4-re, hanem július 12-re hívja össze a liberális párt tisztújító küldöttgyűlését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást