Bajnai: már novemberben lehet költségvetés

InfoRádió / MTI
2009. június 25. 22:51
Bajnai Gordon véleménye szerint akár már novemberben elfogadhatja a jövő évi költségvetést az Országgyűlés, vagyis a szokásos menetrendnél hetekkel hamarabb. A miniszterelnök a Magyar Televízió csütörtöki Este című műsorában hangsúlyozta, nem választási költségvetést készítenek.

A kormányfő úgy fogalmazott: igyekeznek felgyorsítani a költségvetés elkészítésének folyamatát, mert az az ország az érdeke, hogy minél előbb legyen elfogadott büdzséje a jövő évre.

A legfájdalmasabb intézkedéseket már meghozta a kormány, de a költségvetés "még mindig nem lesz móka és kacagás" - emelte ki Bajnai Gordon. Hozzátette: a 2010-es költségvetéssel összefüggésben még jó néhány olyan takarékossági lépést kell tenni, amelyek például a helyi és országos közigazgatás működési költségeit vagy a közösségi közlekedést - a MÁV-ot, a Volánt - érinthetik. Mint mondta, azért, mert ezek a rendszerek most nagyon-nagyon bőkezűen, sokszor pazarlóan működnek.

Hangsúlyozta: nem választási költségvetést készítenek.

Arra a kérdésre, hogy partner lenne-e az előre hozott választásokban, azt válaszolta, továbbra is úgy gondolja, ameddig érdemi válságkezelő lépéseket tudnak tenni, addig jobb ez a kormányzás, mint egy "elhúzódó, ígérgetős, kampányolós, nem cselekvős béna kacsa".

Megjegyezte azt is, előre hozott választásokról nem hallott szocialista politikusoktól.

Értelmét látja annak, hogy végigcsinálják ezt az idei évet, és elfogadtassák a költségvetést, mert az fogja "bebetonozni" mindazokat a kedvező változásokat, amelyek kihúzzák Magyarországot a válságból - hangoztatta a miniszterelnök.

Arra a felvetésre, érintené-e a helyzetét, ha az MSZP vezetése átalakulna a júliusi kongresszus után, azt mondta: mindig azzal fog dolgozni, akit az MSZP vagy az SZDSZ megválaszt vezetőjének, mert az a dolga, hogy a jogilag legitim, megválasztott emberekkel, fórumokkal működjön együtt. Mindaddig, amíg érzi a bizalmukat, addig a helyén marad - jelentette ki.

Bajnai Gordon hangsúlyozta ugyanakkor, ha úgy érzi, elfogy a bizalom, vagy egy lényeges kérdésben meginog a támogatás, és nem lehet ezeket a határozott lépéseket folytatni, akkor azt mondja majd, hogy jöjjön a következő választás. Ebben az esetben folytassa a válságkezelést az, aki bizalmat kap - fűzte hozzá.