Az ítélkezés egységesítésére már van javaslata az új főbírónak

Infostart
2009. június 25. 06:00
A Legfelsőbb Bíróság nemrég megválasztott elnöke szerint az egységes ítélkezés elősegítéséhez létre kellene hozni egy elemző csoportot a Legfelsőbb Bíróságon, amely segíthetné a jogegységi munkát. Baka András az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt: el kellene gondolkodni például a büntethetőségi korhatár leszállításán.

Jogi eszközöket is adni kellene a Legfelsőbb Bíróságnak (LB) arra, hogy ne csak szívességi alapon kérhesse meg az alsóbb bíróságokat egy-egy területen a jogegység megvizsgálására - mondta a szervezet hétfőn megválasztott elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Baka András hozzátette: mindent el fog követni a jogegységi munka megerősítésére.

Mint mondta, már korábban is javasolta az LB-n belül egy olyan képzett jogászokból álló csoport felállítását, amely egy-egy terület vizsgálatával segíthetné a jogegységet ellenőrző munkát. Az ő elemzéseikre támaszkodva a kollégiumok talán még megalapozottabban tudnának dönteni az ilyen kérdésekben - magyarázta.

A közvélemény általában a kiszabottnál súlyosabb ítéletet vár a nagy médiavisszhangot kapó gazdasági vagy életellenes bűncselekmények kapcsán - mondta Baka András, aki maga is az arányos és súlyos ítéleteket támogatja.

Mint mondta, azt nem tudja, hogy a büntetési tételeken kell-e változtatni, de úgy véli, hogy bizonyos területeken az ítélkezés határozott szigorúsága - ha annak hatására nem is csökken a bűncselekmények száma - társadalmi értékítéletet fejez ki.

Ami még megfontolandó

Baka András hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy maga jelentősen szigorítaná a büntetési tételeket, de úgy véli, el kell gondolkodni például a büntethetőségi korhatár leszállításán. Ez Magyarországon jelenleg 14 év, egyes országokban azonban 12.

"Nem javaslok semmit, csak azt mondom, fontoljuk meg, mert ez egy eszköz lehet" - mondta a Legfelsőbb Bíróság elnöke, megjegyezve: "ez jogalkotási kérdés, az én megítélésem itt majdnem hogy laikus megítélés."

"Tudjuk a tanulmányokból, hogy önmagában a büntetés szigorítása nem biztos, hogy megoldás, tudjuk, hogy a büntethetőségi korhatár kiterjesztése ellentmondásos, ismerjük az ide vonatkozó külföldi tapasztalatokat. Én azt mondom, hogy ezeket a kérdéseket is alaposan meg kell vizsgálni" - fűzte hozzá Baka András.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1 - Baka András
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2 - Baka András
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást