A tervezettnél jobban csökken az adóbevétel - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. június 25. 21:05
Nagyobb mértékben csökkennek a tervezettnél az idén az adóbevételek. A pénzügyminiszter közlése szerint a kormány korábban 800 milliárdos kieséssel számolt, de a recesszió hatására 900 milliárd forinttal kevesebb adó érkezik a költségvetésbe.

Oszkó Péter az InfoRádiónak azt mondta: a kieső összeget pótolja a kabinet ezer milliárdos csomagja, így tartható lesz a 3,9 százalékos éves hiánycél. A miniszter szólt arról is, hogy ősszel tárgyal újra a kormány a pénzügyi felügyelet átalakításáról, és nem kívánja elvonni a szervezet bevételeit sem. Hangsúlyozta: csupán egyedi intézkedéssel vonnának el forrásokat, hogy a bírságpénz az idén a krízisalapba kerülhessen.

Lehívhatjuk a hitelkeret újabb részletét

Washingtonban jóváhagyta a magyar készenléti hitelkeret újabb, 1,43 milliárd euró összegű részletének azonnali lehívását a Nemzetközi Valutaalap. A 17 hónapos hitelkeretben ezzel együtt eddig összesen 8,4 milliárd euró kölcsönt hagyott jóvá a szervezet Magyarországnak.

Ecostat: 6,5 százalékos lesz a GDP csökkenése

Legújabb prognózisában a GDP 6,5 százalékos csökkenésére számít az idén az Ecostat. Az intézet márciusban még 4,1 százalékos visszaesést várt. Az Ecostat főigazgatója elmondta: a korábban jelzett 3,4 százalékos éves inflációs előrejelzést 4,9 százalékra módosították. Belyó Pál hozzátette: jövőre már nem várnak további GDP-csökkenést; a gazdaság teljesítménye stagnálni fog.

500 milliós keret árvízkárokra

Mintegy 500 millió forintos, azonnal igénybe vehető keret áll rendelkezésre az árvízi védekezéshez és a helyreállítási munkálatokhoz - közölte a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Szabó Imre az Országos Műszaki Irányító Törzs ülése után az InfoRádióban elmondta: jelenleg 377 kilométer hosszan rendeltek el készültséget a folyók mentén, és több mint 200-an vesznek részt a védekezésben. A Duna alsó szigetközi szakaszán harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe, a Rába pedig a valaha mért legmagasabb vízállással tetőzik Szentgotthárdnál. A folyó áradása miatt a Vas megyei Csákánydoroszlón 25, Vasváron 11 embert kellett ideiglenesen kiköltöztetni otthonából. Budapesten elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A fővárosban szombaton zárhatják le teljesen az alsó rakpartokat.

Segítség a tejtermelőknek

Összesen 18 milliárd forintos programot dolgoz ki az agrártárca a tejágazat válságának enyhítésére - jelentette be a minisztérium szakállamtitkára. Gőgös Zoltán a Magyar Agrárkamara küldöttgyűlésén emlékeztetett arra: a tejtermelők az alacsony felvásárlási árak miatt, hétfőn tartott budapesti demonstráción hasonló mértékű segítséget szorgalmaztak. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az intézkedések egy részéhez Brüsszelnek is hozzá kell járulnia.

Tiltakoznak a kórház-finanszírozás ellen

Nyílt levélben tiltakozik a kórházakat érintő új finanszírozási rendszer ellen a Fejér Megyei közgyűlés A kormányfőnek és az egészségügyi miniszternek küldött állásfoglalás szerint az intézkedések az egészségügyi intézmények és fenntartóik működését is ellehetetlenítik. Balogh Ibolya, a közgyűlés fideszes elnöke emlékeztetett arra: az új rendszer miatt akár 800 millió forinttal is csökkenhetnek a következő félévben a megyei Szent György Kórház bevételei.

Dávid és Herényi mentelmi jogának felfüggesztését kérte az ügyészség

Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Herényi Károly MDF-es politikus képviselői mentelmi jogának felfüggesztését kérte az Országgyűléstől a legfőbb ügyész. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az InfoRádióban azt mondta: az UD Zrt. vezetőjének jogi képviselője által tett feljelentés után, tavaly indított nyomozás adatai alapján vált indokolttá a kérés. Az Index szerint Dávid Ibolyának és Herényi Károlynak a megfigyelési botrányban játszott szerepéről kell számot adnia. Az MDF elnöke úgy reagált: téves információ jelent meg vele kapcsolatban.

A közgyűlésen nem múlik a Margit híd felújítása

Jelentős többséggel jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés, hogy költségvetési átcsoportosítással további 17,1 milliárd forintot biztosítsanak a Margit híd rekonstrukciójához, amelyre eredetileg 13 milliárd forintot terveztek. Az MSZP és az SZDSZ mellett 8 fideszes képviselő is megszavazta a pluszpénzt. A közgyűlés - részben a felújítás pluszköltsége miatt - vizsgálóbizottságot hozott létre az önkormányzati beruházások előkészítésével és megvalósulásával összefüggő kérdések áttekintésére. Korábban a főpolgármester külön vizsgálatra kérte fel az Állami Számvevőszéket a rekonstrukció ügyében.

Ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést Olaszország

Ideiglenesen visszaállítja Olaszország a határellenőrzést a G8-csoport csúcstalálkozójának megfelelő biztosítása érdekében. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban azt mondta: az olasz schengeni belső határokon az ellenőrzés vasárnap indul újra és a rendelkezés július 15-éig lesz érvényben. Tímár Zoltán arra hívta fel az ez idő alatt Olaszországba utazók figyelmét, hogy a határellenőrzés visszaállítása miatt az eddigieknél fokozottabban ügyeljenek úti okmányaik érvényességére. A világ legfejlettebb 7 állama, valamint Oroszország - július 8-a és 10-e között tartja csúcstalálkozóját az április eleji közép-olaszországi földrengés sújtotta L'Aquilában.