Tárki: A Jobbik megduplázta szavazótáborának nagyságát

InfoRádió / MTI
2009. június 24. 16:14
A Jobbik májushoz képest megduplázta szavazótáborának nagyságát, míg a pártválasztók körében a Fidesz a korábbinál kisebb arányban, de még most is 36 százalékponttal vezet az MSZP előtt - derül ki a Tárki közvélemény-kutató intézet júniusi felméréséből.

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, június 3-a és 17-e között végzett, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint az EP-választás előtti időszakhoz képest most annyival kevesebben mondják a Fidesz szavazójának magukat, ahányan többen vannak a Jobbik Magyarországért Mozgalom szavazói.

Az összegzés készítői arra a következtetésre jutottak, hogy összességében véve a júniusi adatok visszatükrözik az EP-választás eredményeit. A Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében áprilisban 36, májusban 37, míg júniusban 34 százalékos volt. A Magyar Szocialista Párt tábora gyakorlatilag változatlan: áprilisban a teljes lakosság 11 százaléka, míg májusban és júniusban is a voksolók 13-13 százaléka mondta, hogy a kormánypártra szavazna.

A közölt adatokból az is kiderül, hogy a teljes lakosság 40 százalékának nincs pártpreferenciája.

A Tárki szerint a pártválasztók körében tapasztalható trendek a teljes lakosság körében tapasztaltakkal megegyezőek. Júniusban a pártválasztók körében a Fidesz továbbra is jelentős mértékben, 36 százalékponttal vezet az MSZP előtt. Ez a különbség áprilisban 43, míg májusban 41 százalékpont volt.

A felmérés kitér arra is, hogy a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz 35 százalékponttal vezet az MSZP előtt, míg ez a különbség áprilisban 42, májusban pedig 53 százalékpontnyi volt.

A biztosan szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága most 58 százalékon áll, májusban ez 70 százalék volt, míg márciusban 62, áprilisban pedig 64 százalék.

A Tárki szerint a májusban mért adat mögött az állhat, hogy egy hónappal korábban a Jobbik szavazóinak egy része Fidesz-szavazónak vallotta magát. Másrészt a szocialisták támogatói kevésbé voltak biztosak a választásukban, hiszen a szocialista párt támogatottsága a biztos szavazók körében júniusban 23 százalék. Ez a korábbi hasonló értékeket követően májusban 17 százalékra csökkent.

Az intézet júniusi felmérése szerint a biztos szavazó pártválasztókon belül a Jobbik Magyarországért Párt megduplázta, míg az SZDSZ megtartotta támogatottságát. A Jobbik jelenleg tíz, míg az SZDSZ három százalékon áll. Eközben az MDF egy százalékról három százalékra növelte táborát.

A Tárki megjegyzi azt is, hogy a fenti eredmények az európai parlamenti választásokon tapasztalt alacsony részvételi hajlandóságnál lényegesen magasabb parlamenti részvétel esetén lennének várhatóak, és jelenleg 46 százaléknyian mennének el biztosan szavazni egy "most vasárnapi" választáson.