Simor András maga sem tudja, mennyit kap a "másodállásáért"?

Infostart
2009. június 24. 15:00
A jegybankelnök eredetileg ez év januárjában töltötte ki tavalyi vagyonnyilatkozatát, azt azonban a napokban átírta. Miközben a keltezésen nem változtatott, a Zeneakadémiától származó jövedelmével kapcsolatban radikálisan módosított a dokumentumon. A Fidesz után már az MSZP is morális kérdéseket vet fel Simor Andrással kapcsolatban, a miniszterelnök szerint azonban rágalomhadjárat folyik a jegybankelnök ellen.

Az elmúlt időszakban többször került kínos helyzetbe a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Miközben az egész Európai Unió és benne a magyar kormány is az adóparadicsomokban elhelyezett pénzek ellen lép fel, kiderült, hogy Simor András nem magyar forintban és nem a magyarországi bankrendszerben tárolja vagyonának egy részét, valamint az itthoninál jóval kedvezőbben, külföldön adózik.

Legutóbb pedig az került nyilvánosságra, hogy az MNB törvénnyel ellentétben a bruttó 7,8 millió forintos javadalmazása mellett más gazdasági tevékenységet is végez. Ez év január 24-én keltezett vagyonnyilatkozatában jelezte, hogy a Zeneakadémia Gazdasági Tanácsának elnöki tisztségét is betölti.

Bár elvileg oktatási tevékenységet folytathatna a Monetáris Tanács tagja, ez nem tartozik ebbe a körbe. Ezzel együtt az egyetem gazdasági igazgatója nem talál kivetnivalót a dologban. Sőt, a jegybank keddi közleményében is az olvasható, hogy nem összeférhetetlen a két tisztség, amennyiben a megbízás még Simor Andrásnak az MNB elnöki posztjára való kinevezése előtt megtörtént.

A Magyar Köztársaság egyik legfőbb független pénzügyi intézményének vezetője kifizetőként az Oktatásügyi Minisztériumot írta, miközben annak hivatalos neve Oktatási és Kulturális Minisztérium. Simor András év elején havi egymillió forintos járandóságról írt. Ezt azonban az elmúlt napokban megváltoztatta, miközben a hivatalos dokumentum keltezését nem módosította. Most azt írta, hogy havi bruttó 150 ezer forintot kapott, de ennek nettó összegét visszajuttatta a Zeneakadémiának.

A Népszabadság az ügy kapcsán arról is beszámolt: az országgyűlés oldalán elérhető iratba már bekerült a ciprusi cég saját tőkéjének 1 milliárd 305 millió forintos értéke. A kijavított vagyonnyilatkozatból kiderül, hogy a ciprusi Trevisol Managment Services Ltd. saját tőkéjében 2007-ben jelent meg az a több mint 800 millió forint, ami ezt megelőzően különböző befektetési jegyekben állt.

A Fidesz helyettes szóvivője kedden Simor András jegybankelnöki tevékenységét is bírálta. Cser-Palkovics András úgy vélte, megbukott az MNB vezetője. "Az elmúlt hetekben nyilvánosságra került ügyek miatt Simor András morálisan megbukott, és mára már szakmailag is alkalmatlannak bizonyult arra, hogy a jegybank elnöke maradhasson" - fogalmazott a politikus.

Az MSZP nem egységes

Bár nem egységes a szocialista párt a kérdésben, Tóbiás József frakcióigazgatónak határozott véleménye van Simor Andrásról, amit kedden is megerősített. "Azt gondolom, hogy le kellene mondania" - mondta.

Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint Simor András maga kell, hogy eldöntse: beleférnek-e ezek az ügyek ez a saját morális-erkölcsi elképzelésébe.

A jegybankelnök viszont nem kíván távozni. "A Magyar Nemzeti Bank elnökét hat évre nevezik ki. Nekem itt dolgom van" - fogalmazott ezzel kapcsolatban.

Simor András megbízás 2013-ig szól. Jogi úton nem lehet felmenteni, azonban lemondhat. Ebben az esetben viszont a jelenlegi parlamenti többség új jelöltet állíthat a jegybank élére. Ha ez még az országgyűlési választás előtt bekövetkezne, akkor a következő kormánynak a teljes ciklusa alatt együtt kellene dolgoznia az MNB lehetséges új elnökével.

Bajnai: Ez rágalomhadjárat

Az InfoRádió megkérdezte Bajnai Gordon miniszterelnököt is az ügyről, aki azt mondta: a nemzeti bank elnökét továbbra is tisztességes embernek és egy kiváló szakembernek tartja, és nem akar beleszólni a független jegybank, és annak vezetőjének munkájába.

Hozzátette: a mostani esethez hasonló gyakran előfordul Magyarországon, azaz az, hogy a sajtó "rászáll egy-egy közszereplőre, akiket folyamatosan lejárat, helyenként valós, helyenként valótlan témákkal".

"Ha valakinek van valami, jogilag igazolható vagy morálisan kifogásolható vádja, akkor azt mondja el, és utána hagyjuk ezt az idétlen, bornírt, sokszor embereket fölöslegesen megalázó rágalomhadjáratot, ami Magyarországon megy" - jelentette ki.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bajnai Gordon miniszterelnök
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást