Péntektől lesz árvízvédelmi készültség Budapesten

Infostart
2009. június 24. 16:00
Pénteken lép életbe Budapesten az elsőfokú árvízvédelmi készültség - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Önkormányzat árvízvédelemmel foglalkozó vezető főtanácsosa. Csók László hozzátette: a hétvégére mindkét rakpartot és a Római-part egyes területeit is elöntheti az áradó Duna. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetője azt közölte: idén a másodfokot meghaladó árvízvédekezés várható.

Péntek reggelre éri el a Duna vízállása a 600 centimétert Budapestnél, így elsőfokú árvízvédelmi készültséget kell elrendelni, ami fokozott figyelmet igényel - közölte a Fővárosi Önkormányzat árvízvédelemmel foglalkozó vezető főtanácsosa.

Csók László kiemelte: az áradás üteme olyan gyors, hogy vasárnapra 750 centiméteres lesz a vízszint, akkor már a rakpartokat és a Római-part egyes területeit is elöntheti az ár, így itt a kocsibehajtókat lezárják. Az áradás a Csepel-szigeti építkezést nem érinti, mivel a 10 méteres vízállás sem veszélyezteti ezt a területet - tette hozzá.

Stimm Gábor, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetője az InfoRádióban hozzátette: a mostani áradás a Dunakanyarban lévő folyóparti nyaralókat is veszélyeztetheti.

Az előrejelzés alapján a víztömeg gyorsan levonul, így a rakpartot várhatóan egy hétig nem használhatják majd az autósok Budapesten - mondta Stimm Gábor. Kifejtette: az idei évben másodfokot meghaladó árvízvédekezés várható, az áradás a Dunán normálisan várható árvizek kategóriájába tartozik, és nem közelíti meg a 2002-es és a 2006-os rendkívüli árvizek szintjét.

A budai főgyűjtőcsatorna építési munkálataihoz kapcsolódó rakpartfejlesztést befolyásolja a Duna áradása, de a beruházás végső határideje nem módosul majd - mondta az InfoRádiónak a beruházást végző Enviro Duna Kft. projektmenedzsere, Tóth István.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csók László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Stimm Gábor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tóth István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást