Jó minőségű csapvíz jut el a fogyasztókhoz Budapesten, nyugodtan lehet inni belőle - mondta az Országos Környezetegészségügyi Intézet vízhigiéniás és vízbiztonsági főosztályvezetője.
Kádár Mihály kiemelte: nem kell attól tartani, hogy a csapvíz káros a legyengült szervezetre, mivel a nitráttartalom nem közelíti meg a határértéket, míg növényvédőszer a Dunából bekerülhet ugyan a vízbe, de csak csekély mennyiségben.
A szűrés a káros anyagok jelentős részét eltávolítja, így legtöbbször a kimutathatóság határa alá csökken a koncentráció - közölte a főosztályvezető, aki szerint a Duna is hígító közeg, így eleve a folyóban sem lehet egészségre káros koncentrációban kimutatni a szereket.
Egy francia kutató korábban arra figyelmeztetett, hogy a rákos betegségben szenvedőknek nem szabad csapvizet inniuk. David Servan-Schreiber kiemelte: egyre több vegyszer kerül a folyókba, valamint a talajvizekbe, és ez a szennyezettség az ivóvízben is megjelenik.
Márpedig számos tudományos kutatás kimutatta, hogy a nitrátok növelik a húgyhólyag-, a prosztata- vagy a gyomorrák kialakulásának kockázatát.
Hanganyag: Szabó S. Gergõ