Nincsenek káros anyagok a budapesti csapvízben

Infostart
2009. június 24. 20:00
Budapesten olyan csekély mértékben kerül a vízbe növényvédőszer, hogy az nem veszélyezteti a minőséget - mondta az InfoRádiónak az Országos Környezetegészségügyi Intézet vízhigiéniás és vízbiztonsági főosztályvezetője. Kádár Mihály azután beszélt erről, hogy egy francia kutató azt tanácsolta: a rákos betegségben szenvedőknek nem szabad csapvizet inniuk.

Jó minőségű csapvíz jut el a fogyasztókhoz Budapesten, nyugodtan lehet inni belőle - mondta az Országos Környezetegészségügyi Intézet vízhigiéniás és vízbiztonsági főosztályvezetője.

Kádár Mihály kiemelte: nem kell attól tartani, hogy a csapvíz káros a legyengült szervezetre, mivel a nitráttartalom nem közelíti meg a határértéket, míg növényvédőszer a Dunából bekerülhet ugyan a vízbe, de csak csekély mennyiségben.

A szűrés a káros anyagok jelentős részét eltávolítja, így legtöbbször a kimutathatóság határa alá csökken a koncentráció - közölte a főosztályvezető, aki szerint a Duna is hígító közeg, így eleve a folyóban sem lehet egészségre káros koncentrációban kimutatni a szereket.

Egy francia kutató korábban arra figyelmeztetett, hogy a rákos betegségben szenvedőknek nem szabad csapvizet inniuk. David Servan-Schreiber kiemelte: egyre több vegyszer kerül a folyókba, valamint a talajvizekbe, és ez a szennyezettség az ivóvízben is megjelenik.

Márpedig számos tudományos kutatás kimutatta, hogy a nitrátok növelik a húgyhólyag-, a prosztata- vagy a gyomorrák kialakulásának kockázatát.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást