Magyarországon nem találtak fuzáriumot a hatóságok

Infostart
2009. június 24. 19:16
Nem találtak fuzárium-toxint a magyar gabonatermékekben a magyar és a külföldi szakhatóságok sem a napokban végzett célzott vizsgálatok, sem pedig az elmúlt évek során. Ezt a kormányszóvivő közölte Gráf József agrárminiszternek a kormányülésen ismertetett beszámolójára hivatkozva.

Budai Bernadett hangsúlyozta: az elmúlt napok sajtóhírei miatt kiemelten vizsgálták a fuzáriumgomba, illetve egyéb hormontartalmú toxinok jelenlétét az élelmiszerekben, és semmit nem találtak.

Hozzátette, hogy a nagy mennyiségben exportált magyar gabonára sem érkezett panasz évek óta a szigorú ellenőrzéseket végző uniós tagállamokból.

A kormányszóvivő Székely Tamás egészségügyi miniszternek szintén a kormányülésen elhangzott beszámolójára hivatkozva szólt arról is, hogy jelenleg semmiféle tudományos bizonyíték nem utal arra, hogy fuzárium tartalmú élelmiszerek megbetegedéseket okoztak volna.

A héten egy 5 éves Csongrád megyei kislány megbetegedését hozta összefüggésbe kezelőorvosa a fuzárium-toxinnal fertőzött élelmiszerrel.