Kizárhatják az MDF-et a Néppártból Bokros Lajos miatt

Infostart
2009. június 24. 13:23
Ki is zárhatják az MDF-et az Európai Néppártból amiatt, hogy Bokros Lajos az újonnan alakult konzervatív frakcióhoz csatlakozik az Európai Parlamentben - értesült az InfoRádió. A Néppárt vezető testülete szeptemberben dönt a kérdésről, ha csak az MDF addig nem lép ki.

Az Európai Néppárt szeptember 10-én összeülő vezető testülete dönthet arról, milyen következménye legyen annak, hogy tagpártja, az MDF nem a néppárti, hanem az újonnan alakult anti-föderalista konzervatív frakcióba ültette egyetlen európai parlamenti képviselőjét, Bokros Lajost. Minderről az Európai Néppárt főtitkárságának egyik munkatársa tájékoztatta az InfoRádiót.

A neve elhallgatását kérő tisztviselő azt mondta: nem akar megelőlegezni semmit, de az is előfordulhat, hogy kizárják az MDF-et a pártcsaládból, annak szabályzata ugyanis úgy szól, hogy a Néppárt teljes jogú tagjának EP-képviselője a néppárti frakció tagja kell, hogy legyen.

A brit konzervatívok hétfőn jelentették be hivatalosan, hogy 26 képviselőjük kilép a néppárti frakcióból és új képviselőcsoportot alakít. Fő szövetségesük a cseh és a lengyel konzervatív párt. A három ország jobboldali keresztény erőiről ismeretes, hogy euroszkeptikusak és antiföderalista módon képzelik el az Európai Uniót.

Az InfoRádió kérdésére az MDF elnöke, Dávid Ibolya cáfolta, hogy ez ellent mond az MDF EU-felfogásának. "Na de bocsánat, ki beszélt az Európai Néppártban föderalista unióról? Ezek célkitűzések, a nemzetek Európáját hirdetik, nem szeretnénk egy amerikai típusú együttműködést. A Néppárttal természetes szövetségeseként működött együtt a konzervatív párt, egy közös frakciójuk volt a Néppártban, pont azért, mert értékközösség van közöttük" - fogalmazott.

Kitérő válasz

Kitérő választ adott viszont a pártelnök arra a kérdésre, hogy ha értékközösség van, akkor miért alakítottak új frakciót. Azt mondta, az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciója tipikus konzervatív értékeket vall: a család szerepének hangsúlyozását, az egyéni szabadságot, a transzatlanti együttműködést és az állam szuverenitását.

Az új frakcióba képviselőt delegáló többi konzervatív pártot nem fenyegeti a kizárás vagy szankció veszélye, azok ugyanis nem vagy csak társult tagjai a Néppártnak, és így a frakciós szabályok rájuk nem vonatkoznak.

Az InfoRádió meg akarta kérdezni Bokros Lajost, hogy egykori szocialista miniszterként és neoliberálisnak titulált közgazdászként miként akarja a konzervatív értékeket képviselni, a képviselő viszont külföldön van, és egyelőre nem reagált megkeresésünkre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást