Baka András nem foglalkozik a megválasztása körüli huzavonával

Infostart
2009. június 24. 20:26
Nem befolyásolják az igazságszolgáltatás tekintélyét a megválasztása körüli események - mondta a Legfelsőbb Bíróság új elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Baka András szerint a történtekből a politikusoknak és a jelölteknek is le kell vonniuk a következtetést, ám ő maga mostantól a feladatával foglalkozik.

Lezárult az egy éven át tartó bizonytalanság és ex lex helyzet azzal, hogy az országgyűlés hétfőn megválasztotta a Legfelsőbb Bíróság elnökének - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Baka András.

A megválasztása körüli, politikai játéknak tűnő események nem befolyásolják az igazságszolgáltatás tekintélyét - vélekedett az LB elnöke, majd kifejtette: a továbbiakban ezzel nem kíván foglalkozni, a munkájára összpontosít, a politikusoknak és a jelölteknek azonban le kell vonniuk a következtetéseket.

Lobbiztak ellene?

Szerdán az Index.hu arról írt: Lomnici Zoltán, az LB korábbi elnöke személyesen és telefonon győzködte a vele kapcsolatban álló országgyűlési képviselőket, hogy szavazzanak nemmel a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának egykori magyar bírájának főbírói kinevezésére.

Lomnici Zoltán ezt az InfoRádióban cáfolta: én sok közéleti személyiséggel beszéltem erről, de hogy bárkit bármiről győzködtem volna, ez nem felel meg a valóságnak. Az, hogy én bármilyen hatással lehettem volna a szavazás eredményére, azt elképzelni sem tudom - mondta.