Bajnai: A PSZÁF célja az ügyfelek érdekeinek védelme legyen

Infostart
2009. június 24. 16:46
A miniszterelnök szerint gyakorlati tapasztalattal rendelkező embernek kell a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének élére kerülnie. Kedden hozták nyilvánosságra, hogy Bajnai Gordon Farkas Ádámot, az Allianz Bank volt vezérigazgatóját jelölte a PSZÁF felügyeleti tanácsa elnökének. A kormányfő az InfoRádiónak azt mondta: a banki ügyfelek védelmét és az esetleges kockázatok előrejelzését várja az új vezetéstől.

Olyan koncepció kidolgozását várja a miniszterelnök a PSZÁF új vezetőjétől, amely alapvetően átalakítja a pénzügyi szervezetek felügyeletét. Bajnai Gordon az InfoRádióban emlékeztetett arra: az európai csúcson épp a múlt héten került elfogadásra az összeurópai felügyeleti rendszer bevezetése.

A kormányfő szerint sokkal erősebb fogyasztóvédelemre, a hitelfelvevők, betételhelyezők érdekeinek világosabb képviseletére van szükség annak érdekében, hogy a bankok ne élhessenek vissza erőfölényükkel.

Fontos az is, hogy a bankrendszerben lévő kockázatokat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a jövőben előre tudja jelezni, így képes legyen határozottan fellépni, ha problémát észlel - magyarázta Bajnai Gordon.

A miniszterelnök szerint a PSZÁF élén határozott, felkészült, tapasztalattal rendelkező szakembernek kell állnia. "Viszont nyilvánvalóan azt várom, hogy ha belép az új funkcióba, zárja le minden korábbi érdekeltségét, és attól kezdve erre a feladatra koncentráljon"- fűzte hozzá.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást