Élesedő hatalmi harc az MSZP-ben

Infostart
2009. június 23. 17:57
Nem született megállapodás, de folytatják az egyeztetéseket annak a hétfő esti találkozónak a vezető szocialista politikus résztvevői, akik Lendvai Ildikó pártelnök kezdeményezésére ültek össze. A sajtó által öregek és fiatalok küzdelmének titulált erőpróbán kongresszusi technikákról és az Országos Választási Bizottságról vitatkoztak. A háttérben az ország számára a tét: az országgyűlési választás időpontja.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke - Szekeres Imre és Kiss Péter elnökhelyettesekkel együtt azért kezdeményezte a megbeszélést, hogy kitalálják annak módját, miként integrálódhatnának a párt jelenlegi irányítási mechanizmusába az úgynevezett fiatalok.

Meg nem erősített információk szerint az érintettek elutasították a megállapodást, és továbbra is a bizalmi szavazást támogatják. Sajtóhírek szerint a megbeszélésre meghívták Botka László szegedi polgármestert, Hagyó Miklós budapesti főpolgármester-helyettest, Ujhelyi István alelnököt, Mesterházy Attila frakcióvezetőt, Molnár Csaba kancelláriaminisztert, Ficsor Ádám titkosszolgálati minisztert, Szabó Imre környezetvédelmi minisztert, Puch László pártigazgatót és Veres János elnökségi tagot is.

A távirati iroda úgy tudja, hogy az esti megbeszélésen a résztvevők arra jutottak, hogy a különböző személyi ügyek mellett a programról, a helyzetértékelésről is kell beszélni, hiszen a menetrend elkészítéséhez tisztázni kell, hogy kinek milyen tartalmi elképzelései vannak.

Forgatókönyvek

A patthelyzet megoldására két alternatíva vetődött fel. Az egyik szerint, amelyet végül "a fiatalok" elvetettek, kibővítették volna a párt múlt héten létrehozott országos választási bizottságát, hogy abba tisztújítás nélkül is bekerülhessenek "a fiatalok".

Egy másik forgatókönyv szerint rögzítenék: senki sem akar előre hozott választást, mert nem akarják a kormányt veszélyeztetni, ezért egy olyan politikai menetrendet alkotnának, mely szerint csak a költségvetés elfogadása után - amelyet előrébb hoznak a szokásos decemberi elfogadáshoz képest - lenne egy olyan kongresszus, amelyen miniszterelnököt jelölnének, országos listát állítanának és tisztújítást tartanának.

Kell-e bizalmi szavazás?

Korábban a fiatalok egyik képviselője, Horváth Csaba budapesti főpolgármester-helyettes egy televíziós műsorban azt mondta, augusztus végén, szeptember elején kellene tartani a csak az elnökséget megújító kongresszust.

Korábban arról jelentek meg hírek, hogy a hétfő esti megbeszélésen már majdnem megegyeztek a későbbi tisztújításról, de a költségvetés tartalmáról folytatott vita miatt ez meghiúsult, ezért abban maradtak, hogy a héten folytatják az egyeztetést.

A büdzséről szóló vita tárgya többek között az volt, hogy lazább vagy feszesebb legyen a 2010-es költségvetés, főként az önkormányzatok területén, hiszen a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás szerint 120 milliárd forintot kellene még megspórolni e téren.Többen felvetették azt is problémaként, hogy nem tudni, egy, az elnökségről szóló bizalmi szavazás miként hatna a kormányzásra, hiszen jó néhány kormánytag az elnökségnek is tagja.

A távirati iroda úgy tudja, hogy az országos elnökség kedden este a megyei elnökökkel együtt tart ülést, ahol tervek szerint Földes György, a Politikatörténeti Intézet igazgatója elemzését hallgatják meg az MSZP és a baloldali politika jelenlegi helyzetéről. Korábban Szekeres Imre arról beszélt, hogy külső szakértőket, s több kutatóintézetet is felkértek erre a helyzetelemzésre.

Pénteken újból összeülnek az elnökség tagjai és a megyei elnökök.

Mi lesz július 4-én?

Korábban az MSZP budapesti elnöksége azt javasolta, hogy a párt július 4-i kongresszusán a küldöttek titkos szavazáson nyilvánítsák ki bizalmukat és támogatásukat az országos elnökség iránt - közölte Molnár Zsolt, az MSZP fővárosi szervezetének ügyvezető alelnöke.

A viták lényegében egy héttel ezelőtt, az MSZP elnökségi ülésén kezdődtek. Újhelyi István ott azt javasolta, hogy az országos vezetés a július 4-i kongresszuson kérjen bizalmi szavazást maga ellen. Az indítványt végül leszavazták, de a kedélyek azóta sem nyugodtak meg. Többek között felmerült az is, hogy a kormány mielőbb hozza tető alá a jövő évi költségvetést, utána pedig a szocialista párt ne álljon az előre hozott választás útjába.

Az "öregek" képviseletében Lendvai Ildikó és Kiss Péter is elutasította a javaslatot.

A "trojka" harmadik tagja, Szekeres Imre a napokban a Hirszerzőnek arról beszélt, el tudja képzelni, hogy a kongresszus a kormányzás folytatásáról is dönteni fog. Véleménye szerint arra kell válaszolni, hogyan lehet politikai felelősséget vállalni, kormányozni, eközben pedig szocialista pártként megjelenni a választók előtt. Az MSZP elnökhelyettese azt mondta, hogy miután a parlament június 29-én elfogadja az adótörvényeket, hozzáláthatnak a jövő évi költségvetés tervezéséhez. Egyúttal azt is el kell dönteni, hogy annak megszavazása után akarnak-e még kormányozni. A pártban vita van erről, de Szekeres természetesnek és kívánatosnak mondta ezt.