Civil kezdeményezés a baloldal egységéért

InfoRádió / MTI
2009. június 23. 17:07
Új, baloldali szociális mozgalom megalakítását kezdeményezi több civil egyesület, amelynek alapvető célja a baloldal "teljes szétesésének megakadályozása", a parlamenti baloldalban bizalmukat vesztett emberek és szerveztek összefogása, a baloldal újjászervezése - közölték az alapító civil szervezetek.

Az Alternatív Mozgalom a Baloldalért, az ATTAC Magyarország, az Eszmélet Baráti Kör, a Ferencvárosi Munkás Szabadidős Egylet, a Haladó Erők Fóruma, a Magyar Szociális Fórummozgalmakért Alapítvány, a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom és a Világszabadság internetes folyóirat szerkesztősége által életre hívott kezdeményezés azt követeli, hogy az állam támogassa a közösségi tulajdonlás minden formáját, valamint, hogy az Alkotmány ismerje el a gazdaság szereplőiként a magántulajdon mellett az igazi közösségi tulajdont, a tőkétől és az államtól független gazdasági kezdeményezéseket, a közösségi gazdálkodás lehetőségét.

"Mi a magyar nemzet képviselőiként kezdeményezzük a magyarországi és az európai összefogást, amely csak egy humanista és közösségi értékrend jegyében alkotható meg" - írták.Közlésük szerint a "rendszerváltásból kinőtt neoliberális baloldal" 20 év alatt eltaszította magától társadalmi bázisát, és az MSZP az "új középosztály" pártja lett. Hozzátették: mindennek következtében az MSZP 1,8 millió szavazóját veszítette el, amit a legutóbbi európai parlamenti választás mindennél világosabban mutat.

Hangsúlyozták, hogy nem szabad hinni a szélsőjobboldalnak, mert becsap, mert erőszakot szül, mert magyart magyar ellen uszít, mert megveszteget és elárul.