A GKI rontott idei prognózisán - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. június 23. 21:30
Nem marad sokáig vezető nélkül a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, helyén marad a Sporkórház és nem lesz sztrájk a héten a Malévnél. A nap legfontosabb híreinek összefoglalója.

Farkas Ádámot javasolja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vezetőjének a miniszterelnök. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint Bajnai Gordon kezdeményezte, hogy a jelöltet hallgassa meg a parlament költségvetési bizottsága. A közgazdász végzettségű Farkas Ádám 1997 és 2001 között a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt. A felügyeleti tanács elnöke, Farkas István a múlt héten mondott le posztjáról; a kormányfő július 1-jei hatállyal fogadta el a döntést. Az Index akkor azt írta: Farkas István azért döntött a távozás mellett, mert nézetkülönbség alakult ki a Pénzügyminisztériummal a szervezetirányításban.

A GKI pesszimista

Tovább rontotta az idei gazdasági kilátásokra vonatkozó előrejelzését a GKI. A gazdaságkutató a legfrissebb prognózisban a korábban várt 4-5 helyett 6 és fél százalékos visszaesést prognosztizál 2009-re. A kutatók szerint az infláció az idén éves átlagban 5 százalék lesz; márciusban még 3,5 százalékot becsültek. Közben újabb prognózist tett közzé a Kopint-Tárki is. A kutatóintézet az idén a GDP 6 százalékos csökkenése mellett 5,2 százalékos éves inflációra számít. Palócz Éva, a cég vezérigazgatója azt mondta: az idén az ipari termelés 14, a beruházások és a háztartások fogyasztása pedig 7-7 százalékkal esik vissza.

Marad a Sportkórház

Helyén marad a Sportkórház, miután a félbemaradt felújítás befejezésére és egy magyarországi akkreditált doppinglaborra sincs pénz az állami költségvetésben - közölte az egészségügyi miniszter. Székely Tamás az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága előtti meghallgatásán elmondta: célszerűnek látja, hogy a Sportkórházban egy minimum 10 aktív ágyból álló belgyógyászati részleget hozzanak létre. Úgy vélte: szükség van a sportorvosi hálózat megújítására, mert a vizsgálatok jelenleg formálisak.

Nem lesz Malév sztrájk

Megegyezett a HUNALPA, a pilóták szakszervezete a Malév menedzsmentjével, így felfüggesztették a szerdára meghirdetett munkabeszüntetést. Óvári Tamás, az érdekképviselet elnöke elmondta: a légcsavaros gépeket vezető pilóták számára követelt 30 százalékos béremeléstől elálltak, abban azonban megállapodtak a munkáltatóval, hogy a bértömeg változatlansága mellett átalakítják a fizetési struktúrát.

Bajnai Jeruzsálemben

A miniszterelnök szerint nemcsak térség, hanem Európa és a világ jövője szempontjából is kulcskérdés Irán sorsa. Bajnai Gordon azután közölte ezt, hogy az izraeli államfővel tárgyalt Jeruzsálemben. Simon Peresz arról beszélt, hogy szerinte a jobbra tolódás nem magyar sajátosság, egész Európában tetten érhető. Hozzátette: szeretnék, ha a magyar tőke a jelenleginél nagyobb arányban jelenne meg Izraelben.

Iráni panaszok

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője öt nappal meghosszabbította az elnökválasztás lebonyolítását érintő panaszok kivizsgálásának a határidejét. Szajed Ali Hamenei ajatollah a legfőbb ellenőrző testület, az Õrök Tanácsa kérésének tett eleget ezzel. Az eredeti határidő holnap járt volna le. Korábban az Õrök Tanácsa már bejelentette: nem semmisítik meg a június 12-ei elnökválasztás eredményét.