Tölgyessy: Az MSZP évekre margóra szorulhat

Infostart
2009. június 22. 11:00
Az MSZP sokkal nagyobb válságban van annál, hogy bajait egy fiatal kormányfőjelölt megoldja, ha nyáron nem robbant, a magyar baloldal évekre a margóra szorulhat - mondta Tölgyessy Péter a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Az alkotmányjogász úgy látja, egy régi elitjétől megszabaduló új MSZP-vezetésnek az előrehozott választás az érdeke, mert a munkáját egyre következetlenebbül folytató Bajnai-kormányban az új vezetők is osztoznának a felelősségben.

Lendvai Ildikó érzi, hogy nagyon nagy a baj, próbál is tartalmi dolgokat mondani, de mindezt csak azért teszi, hogy a lényeg változatlan maradjon, és a régi pártvezetés megőrizhesse pozícióit azzal, hogy kiáll a fiatal jelölt mellett - értékelte a MSZP-elnök vasárnapi bejelentését Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. Lendvai Ildikó azt mondta: az MSZP-nek olyan új, fiatal miniszterelnök-jelöltre van szüksége, aki morálisan nem támadható, és nem tartotta kizártnak, hogy a költségvetés decemberi elfogadása után befejezi munkáját a válságkezelő kormány.

A fiatal kormányfőjelölt már kevés

A baloldal azonban Tölgyessy Péter szerint sokkal nagyobb válságban van annál, hogy bajait egy fiatal kormányfőjelölt megoldja. Az EP-választás láthatóan már a párt magjából vitt el szavazatokat, a folyamatok pedig még jócskán tovább romolhatnak, és a következő országgyűlési választáson az SZDSZ-szel együtt is nagyon szerény az esély a mandátumok harmadára. A kérdés igazából már csak az, ki lesz a következő parlamentben a Fidesz ellenzéke: az MSZP vagy a Jobbik - hangsúlyozza az alkotmányjogász. Ehhez képest látszik, hogy az MSZP vezérkara nem akar tisztújítást, azaz döntően a mostani vezetőket tenné fel a párt listájára, azokat, akiket az egész ország felelősnek tart. Ez már az MDF-ben is lejátszódott 1994-ben, nagy bukás is lett belőle - emlékeztet Tölgyessy, aki szerint az MSZP csak úgy élhetné túl a jelenlegi válságát, ha már most nyáron robbant, mert ha ezt most nem teszi meg, az egész magyar baloldal évekre a margóra szorulhat.

Új MSZP-vezérkar és előrehozott választás kell

Bár új, hiteles arcok nem igazán látszanak, mert az MSZP fiataljai is átvették már az idősek "szerezzünk vagyont, és ne csak politizáljunk" magatartását, így pedig nehéz bennük látni a fordulatot, Tölgyessy Péter szerint mégiscsak az adhat esélyt a baloldalnak, ha a régi elit teljesen eltűnik. Az alkotmányjogász úgy látja: egy így létrejövő új MSZP-vezetésnek az előrehozott választás lenne az érdeke, a cél ugyanis a hitelesség megőrzése, a munkáját egyre következetlenebbül folytató Bajnai-kormányban viszont az új vezetők is osztoznának a felelősségben, ráadásul a neheze csak most jön a július 1-jei áfaemeléssel, az ingatlanadóval.

Dávid Ibolya veszélyes határokat lépett át

Az MDF-ről az alkotmányjogász azt mondta, hogy bár az EP-választás eredménye látszólag Dávid Ibolyát igazolja, a pártelnök már olyan határokat lépett át, amelyek megengedhetetlenek. Bizalmi kérdésben például nem szokás a nyílt szavazás - utalt az MDF szombati országos gyűlésén történtekre -, és nem túl demokratikus az sem, ahogyan Dávid Ibolya gyakorlatilag sorra kizár mindenkit a pártból, aki nem tetszik neki. Politikailag is nagyon kockázatos, amit az elnök csinál, a mostani öt százalékot ugyanis már a balról jött szavazók hozták a pártnak, nem kis részben Bokros Lajosnak köszönhetően - teszi hozzá Tölgyessy Péter, aki nagyon sokatmondónak tartja Boross Péter szakítását az MDF-fel.

Új arcok nélkül a Fidesz is bajban lehet

A már kétszer vesztő Orbán Viktor számára hihetetlen elégtételt hozott az európai parlamenti választás - mondja Tölgyessy Péter, de rögtön felhívja a figyelmet arra is, hogy a Fidesz-kormányra most sokkal nagyobb feladat vár, mint 1998-ban. Az alkotmányjogász ugyanakkor itt sem lát új arcokat, egy átütő csapat hiánya pedig szerinte a kormányra került Fideszben is nagyon hamar nagyon súlyos problémákat okozhat. Tölgyessy Péter úgy látja, ez az egész magyar politikai elitre igaz, hogy meg kell újulnia, új emberek, új pártok kellenének, de egyelőre nem látszik, kik is jöhetnének. Ez ugyanakkor nem meglepő, hiszen a politika mára besározódott, a politikusok megítélése pedig soha nem látott mélységben van.