Ismét szavaz Baka Andrásról az országgyűlés

InfoRádió / MTI
2009. június 22. 12:42
Ma szavaz újra a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről a parlament. Baka András megválasztását pénteken ismét támogatta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács.

Délelőtt a Fidesz képviselőcsoportja is meghallgatta a jelöltet. Navracsics Tibor frakcióvezető közölte: igennel fognak szavazni. Baka András arról beszélt: továbbra is lát esélyt megválasztására, és ez volt az oka, hogy elfogadta a jelöltséget.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság rendkívüli tanácskozása után azt mondta: a Fidesz-KDNP-frakciószövetség elutasította, hogy zárt ülésen, nyílt szavazással döntsenek, az MSZP-frakció javaslatának megfelelően. Sólyom László köztársasági elnök kedden jelölte, immáron harmadszor Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bírája először 2008 májusában, majd múlt hétfőn sem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados parlamenti támogatást. A legutóbbi voksolás előtt a két nagy frakció, a Fidesz és az MSZP is azt közölte, támogatni fogják a jelöltet, majd a történtek után a képviselőcsoportok egymást vádolták azzal, hogy a másik nem tartotta be szavát.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ma szavaznak a fõbíróról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást