Érdektelenségbe fulladt a baranyai választás - a nap hírösszefoglalója

Infostart
2009. június 21. 21:56
Ismét érvénytelen lett az időközi országgyűlési képviselő-választás Baranya 3-as számú választókörzetében; az új voksolást várhatóan ősszel tartják. 276 településen megerősítette a rendőri jelenlétet az Országos Rendőr-főkapitányság. Az iráni elnök felszólította az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy ne avatkozzon be az iszlám ország belügyeibe.

Ismét érvénytelen lett az időközi egyéni országgyűlési képviselő-választás Baranya 3-as számú választókörzetében - közölte a helyi választási iroda. Az adatok csaknem 100 százalékos feldolgozottsága alapján a szavazásra jogosultak 17,6 százaléka ment el voksolni. Az érvényességhez több mint 25 százalékos részvételre lett volna szükség. Papp Judit, a választási iroda vezetője elmondta: a jogszabályok szerint négy hónapon belül új választást kell kiírni; a voksolást leghamarabb szeptemberben tarthatják meg. - Baranya Megye 3-as számú választókörzetében azért kellett időközi országgyűlési képviselő-választást tartani, mert cselekvőképtelensége miatt Toller László elvesztette mandátumát. A képviselői székért hárman indultak: Kővári János a Fidesz-KDNP, Palancsa Gábor a Jobbik, Tóth Bertalan pedig az MSZP képviseletében. Az eddig tartott két fordulón Kővári János kapta a legtöbb szavazatot.

Megalakult az MSZP országos választási bizottsága - közölte a párt elnöke. Lendvai Ildikó elmondta: a testület a 2010-es parlamenti választásig lesz a párt politikai centruma. Hozzátette: az általa, valamint Kiss Péter társadalompolitikai és Szekeres Imre honvédelmi miniszter által áprilisban létrehozott 3 tagú ügyvezetés munkája így megszűnt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint 276 település számít az átlagosnál veszélyeztetettebbnek Magyarországon. Az ORFK tájékoztatása szerint a Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található településeken az átlagosnál több a garázda jellegű, a vagyon elleni bűncselekmény, a testi sértés és a közlekedésrendészeti szabálysértés, ezért itt már február óta sűrűbben járőröznek a rendőrök. A tájékoztatás szerint a megerősített szolgálat eredményeit félévente elemzik majd.

Az iráni elnök felszólította az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy ne avatkozzon be az iszlám ország belügyeibe; a teheráni hatóságok pedig kiutasították az országból a BBC brit közszolgálati rádió és televízió tudósítóját. Mahmúd Ahmadinezsád azt mondta, hogy a két nagyhatalom elhamarkodott kijelentéseket tesz a múlt heti elnökválasztásokról és az azt követő tüntetésekről. Barack Obama amerikai elnök nem sokkal korábban a gyülekezési jog és a szólásszabadság tiszteletben tartására szólította fel az iráni vezetést. Közben továbbra is ellentmondó hírek jelentek meg a szombati tüntetésen meghaltak számáról. A CNN amerikai hírtelevízió szerint 19, a szervezők szerint 40, az iráni állami televízió szerint 10 ember halt meg és több mint 100 megsebesült a Mahmúd Ahmadinezsád elnök távozását követelő megmozduláson, amely ellen a rendőrség és az elnököt támogató ellentüntetők is erőszakosan léptek fel.

Felborult egy szlovákiai iskolásokat és tanárokat szállító autóbusz Ausztriában; a balesetben a 45 utas közül 30-an sérültek meg. A rendőrség szerint a busz azért borult fel az A2-es autópályán Mooskirchen és Lieboch között, mert a cseh állampolgárságú sofőr elaludt a volánnál. Az utasok egy szénásfalui középiskola diákjai és tanáraik voltak, akik olaszországi kirándulásról tartottak hazafelé.

A Richter-skála szerinti 4-es és 4,6-es erősségű földrengés volt vasárnap Horvátország déli részén és Bosznia-Herecegovinában. A zágrábi székhelyű szeizmológiai intézet közlése szerint az első rengés epicentruma a horvátországi Selina és Nin település között volt, majd fél 2 körül egy 4,6-os erősségű rengést mértek a bosznia-hercegovinai Szarajevótól mintegy 100 kilométerre délnyugatra.

Észak-Írországban vádat emelt a rendőrség két tizenéves ellen, akiket romániai roma családok elleni támadásokkal vádolnak. A 15, illetve 16 éves fiút várhatóan hétfőn hallgatják ki egy belfasti bíróságon. A héten száznál több román állampolgár volt kénytelen elmenekülni lakóhelyéről Belfastban, miután napokon keresztül rasszista indíttatású támadások érték őket.

Gyászmisén és jelképes temetési szertartáson családtagok, kollégák és ismerősök búcsúztak a három hete lezuhant Air France-gép két magyar áldozatától, Szarvas Ritától és 7 éves fiától a zuglói Regnum Marianum-templomban. Szarvas Rita a Pető Intézet konduktoraként sérült központi idegrendszerű gyerekek nevelésében segített egy brazíliai intézményben. A francia légitársaság Rio de Janeiróból Párizs felé tartó utasszállítója június 1-jén zuhant az Atlanti óceánba 228 emberrel, köztük 4 magyar állampolgárral és egy szlovákiai magyarral a fedélzetén. A baleset pontos okát még mindig nem tudják; feltételezések szerint a gép, amely egy viharzónába repült, még a levegőben darabokra hullott.