"A tej és termékek ára csökkenni, a pékárué és baromfitermékeké nőni fog"

Infostart
2009. június 21. 12:24
Július 1-jével 25 százalékra emelkedik az áfa, nő az üzemanyagok, az alkoholtartalmú italok és a cigaretta jövedéki adója, az üzemanyagoknál megszűnik az adódifferenciálás.

Az általános forgalmi adó, ismertebb nevén áfa általános kulcsa július 1-jétől 5 százalékponttal, 20-ról 25 százalékra emelkedik. Kivételt képeznek ez alól a tej és a tejtermékek, a gabona, liszt vagy keményítő felhasználásával készült termékek, és a távhőszolgáltatás.

Ezeknél az adókulcs 18 százalék lesz. A távhő esetén némileg bonyolítja a helyzetet, hogy július 1-jétől az áfakulcs 25 százalékra nő, majd augusztus 1-je után tartozna a 18 százalékos, kedvezményes kulcs alá, mert ezt még az Európai Bizottságnak jóvá kell hagynia.

A Kopint-Tárki vezető kutatója a távirati irodának úgy nyilatkozott: az élelmiszerek áremelkedése idén éves szinten 6 százalék körül mozog majd, amely az elmúlt évekénél alacsonyabb. Szabó Márton arra számít, hogy a tejágazat további visszaesése miatt a tej és tejtermékek ára csökkenni fog, a rossz gabonatermés miatt ősztől a liszt és pékáruk ára nő, és drágulnak a baromfitermékek is a viszonylag nagy kereslet miatt.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára korábban az InfoRádiónak elmondta: a kedvezményes áfakulcs alá tartozó élelmiszerek ára a kerekítési szabályok miatt érdemben nem fog változni.

Az MTI úgy tudja, a kiskereskedelmi áruházláncok megpróbálják az áfa emelése előtti szinten tartani az árakat. Ez elemzők szerint arra utal, hogy a a kereskedők a termelőkre akarják hárítani az áfaemelés hatását, amit viszont a termelői-feldolgozói szakmai szervezetek tartanak elfogadhatatlannak.

Egy doboz cigaretta ára átlagosan csaknem 40 forinttal drágul július 1-jétől. A Magyar Dohányipari Szövetség elnöke szerint az intézkedés miatt megbomlik a piaci egyensúly, növekszik az adózatlan termékek aránya, bővülhet a fekete piac, és elmaradhatnak a tervezett költségvetési bevételek.

A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója a távirati irodának úgy nyilatkozott: az áfa- és a jövedéki adóemelése együttesen mintegy 10,7 százalékos áremelkedést okoz ebben a termékkörben.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete gazdasági alelnöke korábban az InfoRádiónak elmondta: a bevezetett intézkedések hatására tömeges csődökre lehet számítani. Thurzó Béláné szerint a szakmabeliek áremeléssel sem tudnak élni, hiszen a fizetőképes kereslet már így is jelentősen csökkent.

Július 1-jével ismét 300 forint felett lesz a benzin ára, az áfa- illetve a jövedéki adó emelés ugyanis 18-19 forinttal növeli a kiskereskedelmi árat. Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a Molnak az áfa- és jövedékiadó-emelést maradéktalanul érvényesítenie kell az áraiban, ellenkező esetben versenykorlátozással vádolnák.

A fuvarozó vállalkozásoknak komoly problémát okoz a változtatás - mondta korábban az InfoRádiónak Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkár-helyettese.

Karmos Gábor szerint bár szükség lenne a díjtételek emelésére, nem valószínű, hogy a vállalkozások tudják érvényesíteni ezt.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa