"Zavaros" MDF-gyűlés: újra elnökké választották Dávid Ibolyát

InfoRádió / MTI
2009. június 20. 12:48
Dávid Ibolya marad az MDF elnöke, miután a párt szombati budapesti országos gyűlése nagy többséggel, nyílt szavazáson megerősítette pozíciójában. A 274 küldött közül sokan nemmel szavaztak, és többen távoztak a gyűlésről.

A szombati gyűlésen - bár többen szerették volna - a vezetés kitartott a nyílt, kézfeltartásos szavaztatás mellett. Az Index hírportál szerint a kérdést lesöpörték az asztalról, még ügyrendi döntésre sem tették fel a bizalmi szavazás kezdete előtt. Az MTI szerint a nyílt szavazásra előre felkészült a pártvezetés: a küldötteket megyénként ültették le, hogy tudni lehessen, melyik megye miként szavazott a pártelnökről.

Az Index úgy tudja, hogy a röviddel dél előtt megtartott szavazáson 72-en így is nemmel szavaztak Dávid Ibolya további elnökségére, 20-an pedig tartózkodtak. A valós arányokat azonban nem regisztrálták, mert a levezető elnök javaslatára az igeneket nem számolták meg, azzal, hogy "látható többség" támogatja a pártelnököt.

Az MTI tudósítása szerint a jelen lévő 274 küldött közül a 72 nemmel szavazó mellett húszan tartózkodtak a nyílt szavazáson. Almássy Kornél volt MDF-es képviselő, akit már korábban kizártak a pártból, azt mondta: a megfélemlítések után mindössze 274 küldött jelent meg, a szavazásra jogosult a 378-ból. Úgy vélekedett, hogy Dávid Ibolyát nem a küldöttek támogatása tartja a pártelnöki tisztségben, hanem "egyéb államhatalmi szervek".

Thaisz Miklós, az Ifjúsági Demokrata Fórum alelnöke a szavazás után újságíróknak azt mondta: az igen szavazatokat nem számolták meg, és zavarosak voltak a körülmények, sok küldött nem is tudta, hogy miről szavaz, ugyanis konkrétan nem azt tették fel szavazásra, hogy Dávid Ibolya maradjon-e a párt elnöke.

"A bizalmi szavazás több mint kétharmados többséggel megerősítette az MDF elnöke és elnöksége által folytatott politikát. Ez egyfajta felhatalmazást is jelent arra, hogy a következő hónapok munkáját is folytassa ez a vezetés" - hangsúlyozta Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt szóvivője.

A bizalmi szavazás nem jogi kötelezettség, hanem egy gesztus volt. Azt kívánta felmérni a Magyar Demokrata Fórum vezetése, hogy a tagság támogatja-e azt a politikát, amely sikerre vitte a Magyar Demokrata Fórumot az európai parlamenti választáson - mutatott rá a szóvivő.

Arra a felvetésre, hogy a szavazás után tiltakozásul nagyon sok küldött elhagyta a helyszínt, a szóvivő azt mondta: a párt vezetése egy demokratikus párt demokratikusan megválasztott vezetése, ahol a többségi döntés az irányadó.

Porkoláb Mátyás MDF-es politikus, a budapesti választmány volt elnöke az ülésről távozva azt mondta: országosan ötvenen lehetnek azok, akik kilépnek az MDF-ből, többek közt ő is.