"Sínen van" a pécsi Európai Kulturális Fővárosa programsorozat

Infostart
2009. június 20. 14:00
A Hungarofest Kht. ügyvezető igazgatója szerint sínre került a pécsi Európa Kulturális Fővárosa programsorozat. Rubovszky Rita erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt, ahol úgy vélekedett: az utóbbi negyven évben a kultúrpolitika az intézményrendszer és az emberek kapcsolatára, nem pedig a közösségi kultúra építésére épült.

Ünnepi készülődéshez hasonló módon zajlik az Európa kulturális fővárosa programsorozat előkészítése: sok a vita, a veszekedés, ám végül mégis szép emlék marad - mondta a Hungarofest Kht. ügyvezető igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Új lendületet, energiát ad a szervezőknek, hogy Pécsnek immár erős polgármestere van, ám a következőkben így is sok lesz a konfliktus - tette hozzá.

Bár a projektben rengeteg pénz van - magyarázta Rubovszky Rita -, a rendezvénysorozat előkészítésére és lebonyolítására Essen ennek az összegnek a tizenkétszeresét, Isztambul pedig a negyvenszeresét költötték el. A jelenlegi helyzetben érthető, hogy nem Pécsett váltják majd egymást a világsztárok egy éven keresztül - jegyezte meg.

Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy legyen modell a kulturális léptékváltásra egy városban - vélekedett a Hungarofest Kht. ügyvezető igazgatója, aki szerint Pécsre mint Európa kulturális fővárosára és a programokra mindenki büszke lehet, még Essennel és Isztambullal összehasonlítva is.

Passzívan

A magyarok a kultúrát passzív, és nem aktív befogadóként fogyasztják, számukra a kultúra egyet jelent a kulturális intézményrendszerrel. A kultúrpolitika az elmúlt négy évtizedben - vagy talán még régebben - éppen erre, az eberek és az intézményrendszer kapcsolatára épült, és főként az utóbbi meglétéről, finanszírozásáról, átalakításáról, csak kevésbé a közösségi kultúra fejlődéséről szólt - mondta Rubovszky Rita.

A nyugat-európai országokban ezzel szemben a kultúra jórészt helyi kezdeményezésekhez, civil szervezetekhez kötődik, rengetegen vesznek részt amatőrként a kultruális életben, és a kereskedelmi médiumok is komolyabban kiveszik a részüket a kultúra közvetítéséből - fűzte hozzá.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rubovszky Rita 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Rubovszky Rita 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást