Nógrádi György tagadja, hogy ő lett volna Raguza

Infostart
2009. június 20. 08:00
Dokumentumokkal igazolta az '56-os Intézetnek Nógrádi György, hogy nem dolgozott titkosszolgálatnak, így nem is kapott onnan feladatot Nagy Imre és társai 1989-es újratemetése előtt. Ezt maga a biztonságpolitikai szakértő mondta az InfoRádiónak. Az intézet igazgatója szerint azonban Nógrádi György nem azt cáfolta, hogy Raguza fedőnéven ügynök volt, hanem azt, hogy elvégezte a szertartás kapcsán rábízott munkát. Rainer M. János közölte: ezt iratok hiányában lehetetlen bizonyítani, ezért - az ügy más szereplőiéhez hasonlóan - a biztonságpolitikai szakértő levelét is közzéteszik honlapjukon.

Nógrádi György az InfoRádióban azt mondta: nem ő volt Raguza, sosem dolgozott a titkosszolgálatnak és nem küldték az NSZK-ba, hogy aggodalmait hangoztassa Nagy Imre és társai újratemetésével kapcsolatban, ahogy azt az '56-os Intézet állítja. Hozzátette: pénteken beszélt a szervezet igazgatójával, Rainer M. Jánossal, akinek dokumentumokkal igazolta, merre járt, hol tartott előadást abban az időszakban, amikor az intézet szerint Nyugaton tartózkodott.

Nógrádi György az 1972 óta vezetett dokumentációjára hivatkozva közölte: 1989-ben hét külföldi konferencián vett részt, ám ilyen alkalmakkor csupán néhány napig volt távol, a kérdéses hetekben pedig nem hagyta el az országot.

Az '56-os Intézet szerint a biztonságpolitikai szakértő feladata volt, hogy felvegye a kapcsolatot az amerikai és a német titkosszolgálattal. Nógrádi György ezzel kapcsolatban elmondta: a rendszerváltás előtt sosem járt az Egyesült Államokban, és csak a kilencvenes évek végén tanult meg angolul.

A szakértő hangsúlyozta: nagyon fontos volt számára, hogy tisztázza magát. Mint mondta, Rainer M. János korrekt volt vele, és arra kérte, írja le érveit, amely felkerül majd az '56-os Intézet honlapjára azzal a kiegészítéssel, hogy a szervezet munkatársai nem tudják cáfolni azokat.

Az intézetben dolgozók 1989-ben készült belügyi beszámolókat vizsgálva két helyen bukkantak rá a Raguza névre, amelyről "úgy érezték", hogy Nógrádi Györgyöt takarja. A biztonságpolitikai szakértő állítja, boldog, hogy sikerült tisztázniuk ennek ellenkezőjét. Mint mondta: nagyon megviselte az ügy, belebetegedett a vádakba.

Mit cáfolt?

Nógrádi György nem állította, hogy nem ő volt Raguza, nem állította, hogy nem volt kapcsolata az állambiztonsági szervekkel. Azt állította, hogy a Nagy Imre-temetéssel kapcsolatos feladatokat, amelyeket az '56-os Intézet honlapján is megtalálható két dokumentumban részleteztek, nem hajtotta végre - mondta az InfoRádiónak a szervezet igazgatója.

Rainer M. János közölte: a dokumentumok arról szólnak, hogy a Raguza fedőnevű titkos megbízott 1989 májusában-júniusában, az újratemetés előtt Nyugat-Németországba utazott, hogy ott az állambiztonsági szervezet utasításait végrehajtsa.

Nógrádi professzor azt állította - magyarázta az 56-os Intézet igazgatója -, hogy ebben az időszakban nem utazott a Német Szövetségi Köztársaságba, és ezt saját feljegyzéseivel kívánta bizonyítani.

Rainer M. János hangsúlyozta: a kérdéses dokumentumokban az szerepel, hogy az állambiztonsági szolgálat bizonyos hálózati személyeknek bizonyos feladatokat adott, azt ők nem állították, hogy ezeket az adott emberek valóban megkapták, illetve végrehajtották. Ezeket ellenőrizni nincs módjuk, mivel az erről szóló iratok nem maradtak meg - tette hozzá.

Az intézet igazgatója megjegyezte: közlik majd Nógrádi György nyilatkozatát, azzal a kommentárral, hogy annak tartalmát nincs szándékuk kétségbe vonni.

Hanganyag: Herczeg Zsolt