Ismét működik az ország egyik öreg vízimalma Nagybörzsönyben

InfoRádió / MTI
2009. június 20. 11:15
Több éves kényszerszünet után ismét működik az 1850-es években épült nagybörzsönyi műemlék vízimalom - tudatta a Pest megyei falu polgármestere.

Batizi Zoltán elmondta, hogy az Antal-féle vízimalom kerekét hajtó Börzsöny-patak duzzasztója tíz éve megrongálódott egy árvízben, a falu idegenforgalmi látványossága azóta nem működött.

A lakosság és a környékbeli vállalkozók nemrég összefogtak, és helyrehozták a nyolc méter széles, egy méter magas duzzasztót; az innen alázúduló víz forgatja a malom fa lapátkerekét. A gátrekonstrukcióban a szomszédos település, Márianosztra börtönének lakói is részt vállaltak: az elítéltek köveket hordtak, mélyítették a medret. A rabok között kőműves mester is volt, ő irányította társai munkáját.

A malom belső szerkezeti elemeit is felújították, így mostantól megint látható, hogyan őrölték a búzát évszázadokon át. Korábban a vízimalom évi 10 ezer vendéget vonzott a 800 lelket számláló faluba. A remények szerint most ismét fellendülhet az idegenforgalom, amelyre azért is nagy szükség van, mert a térség hátrányos helyzetű, nincs ipara és kevés a munkalehetőség.

A falu 108 millió forintos költségvetéséből 7-8 millió forint az idegenforgalmi bevétel, ami a régi-új látványosság jóvoltából mától tovább növekedhet - mondta Batizi Zoltán.