Egységes pénzügyi felügyeleti rendszert akar az unió - a nap hírei

Infostart
2009. június 19. 21:08
Egységes európai pénzügyi felügyeleti rendszer kialakításáról döntöttek az uniós tagországok állam- és kormányfői Brüsszelben. Bajnai Gordon miniszterelnök a megállapodásról beszámolva elmondta: a bankfelügyeletnek védenie kell a lakosságot a bankrendszer túlkapásaival vagy felelőtlenségével szemben, és időben kell tudnia jelezni a kockázatokat, mielőtt azokból nagyobb baj lenne.

Hangsúlyozta: ez Magyarországnak nagyon fontos, mert a magyar bankrendszer eszközeinek 80 százalékát multinacionális európai bankok irányítják. Jóváhagyták az uniós tagállamok vezetői azokat a feltételeket is, amelyeket Írország szabott a reformszerződésről szóló újabb népszavazás ügyében. Az egyezség célja, hogy az ír lakosság a tavalyi elutasítás után az októberre tervezett következő referendumon már ne mondjon nemet a dokumentumra. A megállapodás értelmében Írországot jegyzőkönyvben biztosítják arról, hogy a reformok nem érintik katonai semlegességét, családpolitikáját és adórendszerét. A tanácskozáson felkérték Európai Bizottságot, hogy készítsen egy mélyreható vizsgálatot a tejpiac helyzetéről, és lehetőség szerint tegyen javaslatokat az ágazat stabilizálására. Brüsszelben az értekezlet idején is tüntettek a gazdák a tejágazat megsegítését követelve.

A Legfelsőbb Bíróság továbbra is támogatja Baka Andrást

Ismét támogatta Baka András megválasztását a Legfelsőbb Bíróság elnökének az Országos Igazságszolgáltatási Tanács. Az államfő jelöltjéről hétfőn szavaz újra titkosan a parlament. Sólyom László kedden jelölte, immáron harmadszor Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bírája először 2008 májusában, majd most hétfőn sem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados parlamenti támogatást. A legutóbbi voksolás előtt a két nagy frakció, a Fidesz és az MSZP is azt közölte, támogatni fogják a jelöltet, majd a történtek után a képviselőcsoportok egymást vádolták, hogy a másik nem tartotta be szavát.

A miniszterek egyhavi fizetésükkel járulnak hozzá a krízisalaphoz

Minden miniszter felajánlotta egyhavi fizetését a krízisalapba; ez összesen 16,5 millió forintot jelent - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő. A szociális kríziskezelő programot, amely augusztus 1-jén indul és november 30-ig tart, a kabinet által egymilliárd forinttal létrehozott nyitott alapból finanszíroznák. A krízisalapból a részt vevők - több feltétel teljesítése esetén - egyszeri, 20-50 ezer forint közötti, különös méltánylást igénylő esetben 100 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. Közben átgondolatlannak és helytelennek nevezte négy hazai karitatív szervezet a kormány által kezdeményezett krízisalap létrehozását. A Baptista Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt közös állásfoglalása szerint szereptévesztés a kabinet kezdeményezése, amellyel az adófizető polgároktól adomány címén gyűjtenének pénzt a létrehozott krízisalapba. Úgy vélik: a válság miatt bajbajutottak támogatásának legmegfelelőbb módja a karitatív szervezeteken keresztüli segítségnyújtás.

Szekeres Imre szerint el kell gondolkodni a kormányzás folytatásán

A honvédelmi miniszter szerint az adótörvények és a költségvetés elfogadása után el kell gondolkodni azon, folytassa-e még az MSZP a kormányzást. Szekeres Imre, aki egyben a párt elnökhelyettese, a Hírszerzőnek adott interjújában elmondta: ebben a kongresszusnak döntenie kell, mint ahogy abban is, hogyan változtassanak az MSZP működésén. Hozzátette: vannak a szocialisták között, akik nem csinálnák tovább.

A magyarok többsége elégedett az EP-választás eredményével

Egy felmérés szerint a magyarok többsége elégedett a június 7-ei európai parlamenti választás eredményével, de a Jobbik szereplése jelentősen megosztja a válaszadókat. A Századvég és a Forsense gyorsjelentése június 9-e és 18-a között, ezer ember telefonos megkérdezése alapján készült. Tóth Zsolt, a Forsense igazgatója az InfoRádióban elmondta: a kutatás alapján az összes megkérdezett 59 százaléka inkább, vagy nagyon elégedett az eredménnyel. A Jobbik szereplésével összefüggésben a megkérdezettek 46 százaléka szerint inkább jó Magyarország számára, hogy három Jobbik-képviselő is lesz az Európai Parlamentben, ezzel szemben 38 százalékuk úgy gondolja, ez inkább hátrányos az országnak.

Előleget kaphatnak a vihar sújtotta települések

Előleget kaphatnak a helyreállításhoz a vihar sújtotta települések közül azok, amelyeken már megtörtént a kárfelmérés, és ezt a polgármester bejelenti az illetékes hatóságnál - közölte az önkormányzati miniszter. Varga Zoltán az érintett települések vezetőinek tartott tájékoztatón, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírkarászon elmondta: a pénz rendelkezésre áll, de minél gyorsabban meg kell történnie az alapállapot rögzítésének, és ezután kezdődhet el a munka.

Elfogták a holokauszt-megemlékezést megzavaró férfit

Elfogták azt a férfit, aki egy anyacsavarral megdobott egy fiatal nőt Kalocsán, a helyi holokauszt emléknapok záró rendezvényén. A rendőrség szerint az 54 éves férfi, aki a megemlékezés helyszíne, a kalocsai zsidó temető közelében él, beismerte tettét, amelyet azzal indokolt, hogy zavarta a már második napja tartó holokauszt-emléknapok - állítása szerint - hangos zenéje. A férfi folyamatos orvosi kezelés alatt áll és tettét megelőzően alkoholt is fogyasztott. Az emlékezők felé dobott anyacsavar egy New Yorkból érkezett 22 éves lányt talált el; a tarkón lévő sebet három öltéssel varrták össze az orvosok.