Víz, csatorna, szemét és kémény: júliustól mindenért többet fizetünk

Infostart
2009. június 18. 06:20
Az áfakulcs emelése miatt júliusban több mint négy százalékkal emelkednek a kéményseprési díjak Budapesten, ha a Főpolgármesteri Kabinet hétfői álláspontját támogatja a Fővárosi Közgyűlés. Szintén az áfakulcs miatt nőnek víz, a csatornahasználat, a szemétszállítás és a szennyvízszippantás díjai.

Újabb közüzemi díj emelkedése várható, miután a Főpolgármesteri Kabinet tájékoztatása szerint az áremeléssel 71 forinttal, 1.773 forintra növekszik az egyedi működő kémény tisztítási díja, míg működő gyűjtőkémény esetén 158 forinttal többet, 3.955 forintot kell fizetni a kéményseprésért. Az év második felében egyébként 50 millió forint veszteséget okozna, ha az áfa emelése után is változatlanok maradnának a díjak.

A Fővárosi Kéményseprő Kft. ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak azt mondta, hogy a budapestiek mintegy 75-80 százalékát érinti, hogy az áfakulcs emelése miatt négy százalékkal nőhetnek a kéményseprési díjak. "Számításaink szerint ez körülbelül 600 lakásban jelenthet kiadást. A lakosság januárban beállt egy kedvező kéményseprő díjra ami most emelkedni fog" - közölte .

Bubla Gyula arról is beszélt, hogy a fővárosban mintegy 70-80 ezer kémény olyan kritikus állapotban van, hogy két éven belül fel kell újítani. "Ha csak egyetlenegy kémény okoz balesetet, az pont eggyel több, mint aminek meg szabadna történni. Az ilyen jellegű kiadásokat szeretik elhúzni az emberek, és várni vele addig, amíg nem lehet mást tenni" - fogalmazott.

A Fővárosi Közgyűlés már korábban döntött arról, hogy az áfakulcs 20-ról 25 százalékra emelése miatt júliustól 4,8 százalékkal drágulnak a BKV-tarifái. A víz, a csatornahasználat, a szemétszállítás és a szennyvízszippantás díja is nő júliusban öt százalékkal, de ezek esetében nincs szükség közgyűlési döntésre. E szolgáltatások díját ugyanis nettó értéken határozta meg tavaly a közgyűlés. Így az áfa változását a cégek saját hatáskörben automatikusan továbbterhelik a fogyasztókra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást