Összeszólalkoztak az MSZP vezetői

Infostart
2009. június 18. 11:07
Komolyan összeszólalkoztak a résztvevők az MSZP kedd esti elnökségi ülésén - írja a Népszabadság. A vezetőség fiatal tagjai a lap szerint javasolták: a kongresszuson a párt felső vezetése kérjen bizalmi szavazást maga ellen.

Feszült vita miatt húzódott késő estig az MSZP elnökségének keddi tanácskozása, miután a testület több tagja azt javasolta: a belső feszültségek és szervezkedések lezárása érdekében az elnökség kérjen bizalmi szavazást maga ellen a július 4-i kongresszuson - írja a Népszabadság.

A javaslatot Ujhelyi István alelnök vetette fel, de a lap információi szerint felsorakozott mögötte Mesterházy Attila alelnök frakcióvezető, Varga László, a Societas elnöke, Bárándy Gergely elnökségi tag és Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár.

Azzal érveltek, hogy a "fiatalok" készek lemondani pártbéli posztjaikról, ha ez az MSZP megújulásának akadálya lenne, egy bizalmi szavazás pedig megerősítheti a pártvezetést, és véget vethet a belső mozgásoknak.

Veres János volt pénzügyminiszter azonban élesen kritizálta a javaslatot, és ellene foglalt állást Puch László pártigazgató és Juhász Ferenc elnökségi tag is. Szerintük ugyanis, ha tisztújításra van szükség, akkor az MSZP alapszabályának megfelelően az csakis alulról építkező és teljes lehet, kizárólag az elnökséget lecserélni kockázatos és alapszabály-ellenes is lehet.

A cikk szerint a vita végén Lendvai Ildikó pártelnök szavazásra bocsátotta a javaslatot, de azt a jelenlévő elnökségi tagok közül csak a korábban említett öt politikus támogatta.

A lap arról is ír, hogy szerda este az MSZP budapesti párttanácsa úgy döntött: fölkéri az országos elnökséget, hogy terjesszen be bizalmatlansági indítványt maga ellen a kongresszuson. Erről a párt megyei elnökeinek legközelebbi ülésén tárgyalnak.

Az InfoRádió kereste az keddi elnökségi ülésen résztvevő politikusokat, ám eddig egyikük sem nyilatkozott. Akárhogy is, egy bizalmi szavazás az MSZP elnöksége ellen akár a Bajnai-kormány támogatottságát is érintheti.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást