Bizalmi szavazás az MSZP-kongresszuson?

Infostart
2009. június 18. 15:08
Szocialista politikusok egybehangzó nyilatkozatai szerint az MSZP vezetéséről és a párt politikájának megújulásáról is szó lesz a párt július 4-i kongresszusán. Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter és Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes is úgy véli, hogy a pártvezetésnek bizalmi szavazást kell kérnie a küldöttektől.

Az MSZP országos tanácsának javaslata is arról szólt, hogy a szocialista párt július 4-ei kongresszusán a pártvezetés bizalmi szavazást kérjen maga ellen. Ennek több eredménye is lehet - mondta a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.

A pártnak elsősorban politikailag és tartalmilag van szüksége a megújulásra, amellyel párhuzamosan lehetőség nyílhat a személyi változásokra. A kongresszus a legfontosabb döntéshozó szerv, bármilyen kérdésben dönthet - tette hozzá Molnár Csaba, aki hangsúlyozta: olyan új politikát kell meghirdetni, amellyel a szocialistáktól elpártolt szavazókat vissza lehet szerezni.

Fontos időszak következik

Hagyó Miklós is egyetértett Molnár Csaba kijelentéseivel. Azt mondta: a kongresszusnak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy bármilyen döntést meghozhasson.

A szocialista főpolgármester-helyettes arra az újságírói kérdésre, hogy a kongresszuson akár a pártelnök személyéről is döntsenek, azt mondta: az MSZP-nek erős, legitim vezetésre van szüksége, erről a kongresszuson is szó lesz.

Hozzátette: a szocialista párt fővárosi párttanácsa arra kérte az országos elnökséget, hogy kérjen bizalmi szavazást, mert a következő időszakban a szocialista pártnak megfelelő legitim vezetőséggel kell rendelkeznie.

A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: ha a kongresszus bizalmat szavaz az elnökségnek, akkor fel kell mögé sorakozni, mert a következő fél évben a szocialista párt és a magyar demokrácia szempontjából is fontos időszak következik.

Arra kérdésre, hogy van-e miniszterelnöki vagy pártelnöki ambíciója, egyik szocialista politikus sem reagált. Sajtóértesülések szerint az MSZP vezetőségének meghatározó tagjai a párt elnökségének keddi tanácskozásán ellenezték a fiatal szocialista politikusok kezdeményezését a bizalmi szavazással kapcsolatban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást