Török Gábor: A baloldal az összeomlás szélére került

Infostart
2009. június 17. 20:07
Az MSZP-re a kényes egyensúlyok politikája a jellemző, vagyis nem valószínű, hogy a belső elégedetlenség szétrobbantja a pártot - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor politológus. Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója hozzátette: teljes paradigmaváltásra lenne szükség, de nemcsak az MSZP politizálásában.

A június 7-ei európai parlamenti választás után a baloldal összeomlás közeli állapotba került, amivel komoly politikai átrendeződés lehetősége merült fel - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor, aki hozzátette: a július 4-ei kongresszus tétje az lesz az MSZP számára, hogy képes lesz-e megállni a lejtőn.

A Vision Consulting igazgatója úgy véli: az EP-választás eredménye mögött a választók az újra vágyása húzódott meg, ám jelenleg az MSZP-nél nincs olyan személy, aki az újjal tudna kecsegtetni. Mint fogalmazott: lehet cserélgetni a szereposztást, de ez már kevés, mert a 2006-ban még az MSZP-re és az SZDSZ-re szavazók többsége számára hiteltelenné vált a két párt.

Giró-Szász András a kérdés kapcsán kifejtette: teljes paradigmaváltásra lenne szükség, újítani kell, és a többek között a Jobbik által a napirendre került problémákra megoldást kell találni, ám ezzel nemcsak az MSZP, hanem a várhatóan hatalomra jutó Fidesz is szembesülni fog majd.

Az MSZP forgatókönyvei

Az MSZP és az SZDSZ is hiteltelenedési folyamaton ment keresztül, és a választók bizalmát sok idő visszaszerezni - mondta a Századvég Alapítvány igazgatója, aki szerint az MSZP jelenlegi helyzete stagnálni fog.

Komoly vetélkedés folyik a baloldali szavazatokért - tette hozzá Giró-Szász András, aki úgy véli, az MSZP fiatal politikusai ráérnek bevárni a párt megújulási folyamatát, míg a "régiek" sürgetnék ezt.

Török Gábor azonban hozzátette: a fiataloknak sem mindegy, hogy milyen állapotban lesz az MSZP, amelynek irányítását át akarják venni. A politológus szerint olyan megoldás születik majd az MSZP-ben, amely ugyan stabilizálni fogja a pártot, de ez nem lesz elég a szavazóknak.

Az MSZP-re a kényes egyensúlyok politikája volt eddig a jellemző, vagyis a belső elégedetlenség nem robbantja szét a pártot, amely így csak 15-20 százalékos politikai erővé válhat - mondta Török Gábor, aki hozzátette: az MSZP sorsa a másik három baloldali párt (az SZDSZ, az MDF és az LMP) lépéseitől is függ.