Ranschburg Jenő: A szülőknek minden okuk megvan az aggodalomra

Infostart
2009. június 17. 18:00
Magyarországon olyan súlyos gonddá vált a korábban jól bevált, olcsó táborok hiánya és a szünidejüket töltő gyermekek elhelyezése, hogy gyakran a szülők egymást váltva tudnak csak szabadságra menni - ezt tapasztalta Ranschburg Jenő pszichológus. A professzor hozzátette: nyolc-tízéves gyerekek összeverődve csellengnek felügyelet nélkül, ez pedig szerepet játszik a kábítószer-használat megjelenésében, a dohányzás terjedésében és az antiszociális magatartásformák kialakulásában.

Rengeteg családnak problémát okoz, hogy nincsenek ingyenes vagy legalább megfizethető árú táborok; a munkába járó szülők gyakran nem tudják megszervezni csemetéik felügyeletét, és a gyerekeknek sem jó, hogy nincsenek közösségben - mondta az InfoRádiónak Ranschburg Jenő pszichológus.

A szakértő azt tapasztalta, hogy sok gyerek a nyári szünidőben már nyolc-tízéves korától egyedül marad otthon. "Óriási vita van abból is, hogy együtt menjen-e szabadságra az anyu meg az apu, hogy együtt legyen-e a család legalább két hétig, vagy külön vegye-e ki a szabadságot az anyu, és külön az apu, mert akkor négy hétig biztosítva van a gyerek felügyelete" - magyarázta.

Antiszociális viselkedésminták

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást