Nincs döntés Baka András újrajelöléséről

InfoRádió / MTI
2009. június 16. 14:54
Nem született még döntés a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelöléséről - mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője. Korábban Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője bejelentette: a képviselőcsoport nyílt levélben kéri Sólyom László államfőt, hogy jelölje újra Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke arról számolt be, hogy pártja egyeztetést kezdeményez az ügyben a köztársasági elnök és a parlamenti pártok között. Szerinte Sólyom Lászlónak még a törvényhozás nyári szünete előtt új jelöltet kellene állítania.

Tegnap az Országgyűlésnek ismét nem sikerült megválasztania a jelöltet annak ellenére, hogy a két legnagyobb frakció, az MSZP és a Fidesz is előzetesen támogatásáról biztosította a jelöltet.

Sólyom László köztársasági elnök a szavazás után arról beszélt, hogy meg kell gondolni, mi értelme van újra jelölni főbírót egy ilyen parlamentnek. Baka András a történtek után úgy fogalmazott: méltatlan a jogállam egyik alapintézményével politikai játékot űzni. A Legfelsőbb Bíróságnak csaknem egy éve nincs elnöke.