Továbbra is elmaradozik a külföldi tőke Kínából

InfoRádió / MTI
2009. június 15. 08:28
Szerényebben csordogál mostanában a külföldi tőke Kínába: hétfőn közzétett adat szerint májusban az egy évvel korábbitól értékben 17,8 százalékkal maradtak el a közvetlen külföldi beruházások. Nyolcadik hónapja mérnek ezen a téren éves összevetésben visszaesést, áprilisban még 22,5 százalékost.

A kínai kormányzat az ilyen beruházások további ösztönzésének módozatait keresi, egyelőre az ilyen beruházások ellenőrzésének lazítását, az engedélyezési folyamat felgyorsítását ígérik. A külföldi befektetésekkel Kínában működő vállalkozások a kínai ipari termelés 30 százalékát és a kivitel 55 százalékát adják.

Elemzők szerint azonban nem a kínai szabályozáson, hanem a világgazdaság megélénkülésén múlik a külföldiek kínai beruházásainak újbóli növekedése. A fejlett világban a legtöbb vállalkozás egyszerűen a túlélésért küzd, nem foglalkozik a külföldi terjeszkedés terveivel.

Emellett a kínai gazdaság sem nyerte vissza korábbi növekedési dinamikáját, az export az elmúlt hónapokban az egy évvel ezelőttitől jócskán elmaradt, és az idei első negyedév 6 százalékot alig meghaladó gazdasági növekedési üteme is az elmúlt tíz év leggyengébb teljesítménye volt.