Megkezdődött a tisztújítás a Fidesz kongresszusán

InfoRádió / MTI
2009. június 13. 13:05
Elkezdődött a tisztújítás a Fidesz XXIII. kongresszusán, a pártelnöki posztra Orbán Viktor az egyedüli jelölt, és a négy alelnöki tisztségben sem várható változás.

A 30 perces szavazás szombaton 12.40-kor kezdődött meg a XII. kerületi Sportmax rendezvényközpontban tartott kongresszuson.

Szájer József és Gál Kinga levezető elnökök bejelentették, hogy Orbán Viktornak, valamint a négy alelnöknek, Kósa Lajosnak, Pokorni Zoltánnak, Varga Mihálynak és Pelczné Gáll Ildikónak nincs kihívója. A Fidesz vezetőjét, az alelnököket, valamint a számvizsgáló és mandátumvizsgáló bizottság tagjait újabb két évre választják meg. A szavazás időtartamára szünetet rendeltek el.
Orbán Viktor 2003 óta pártelnök, ezt megelőzően 1993 és 2000 között is ő volt a Fidesz első embere.

Az alelnökök számát a Fidesz 2005-ös tisztújító kongresszusán növelték 2-ről 4-re, akkor Pokorni Zoltán és Schmitt Pál mellett Pelczné Gáll Ildikó és Varga Mihály lett a két új alelnök.

A 2007-es tisztújító kongresszuson Schmitt Pál visszalépett a jelöltségtől, mert elvállalta, hogy vezeti a 2009-es EP-választási kampányt, helyébe Kósa Lajos, Debrecen polgármestere lépett, továbbra is ott maradt viszont az alelnöki poszton Pokorni Zoltán, Pelczné Gáll Ildikó és Varga Mihály.