Díjnyertes a rákosi vipera megmentésére irányuló program

Infostart
2009. június 13. 08:00
A legjobb öt európai természetvédelmi program közé sorolták a Magyar Madártani Egyesület rákosi vipera védelmi programját. A program vezetője azt mondta: komoly sikereket értek el a faj tenyésztésében és a LIFE plusz program segítségével elkezdehetik a kitelepítéseket is.

A legjobb öt európai természetvédelmi program közé sorolták a Magyar Madártani Egyesület rákosi vipera védelmi programját.

A program annak köszönheti ezt a Halpern Bálint programvezető szerint, hogy a pályázatba lefektetett céljait maradéktalanul végrehajtotta, és tényleg egy komoly veszélyben forgó fajjal foglalkoztak, minek következtében sokkal több kígyó született, mint korábban.

Hangsúlyozták a díj odaítélői azt is, hogy példaértékűnek tartják a civilek és az állami szervek azon együttműködését, ami ebben a programban megvalósult.

A pályázat 2004-es indításakor egyértelmű volt, hogy a faj megmaradt élőhelyein nagyon kis számban él, összesen ötszáz példányról tudtunk. Azóta kicsit javult a helyzet, de sajnos jelentős egyedszám-növekedés így sincs - mondta Halpern Bálint.

Hozzátette: viszont megkezdték a faj zárttéri tenyésztését, ami például nagyon sikeres volt, tízből 380 viperát sikerült kitenyészteni. Nemsokára megkezdhetik a faj visszatelepítését.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást