"Szavazzon az MSZP-re, hogy ne érvényesüljön a szélsőjobb"

InfoRádió / MTI
2009. június 12. 19:03
Az MSZP, a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az SZDSZ melletti szavazásra való felhívást tartalmaztak azok az automata telefonhívások, amelyek miatt kifogásokat nyújtottak be az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) - rögzíti a Legfelsőbb Bíróságnak (LB) az OVB határozatát felülvizsgáló pénteki végzése.

Az LB helyben hagyta az OVB-nek a kampánycsendsértést megállapító határozatát, de részben kiegészítette azt. Az LB végzése szerint az OVB határozata csak az automata telefonhívások idejét és kezdeményezőinek ismeretlen voltát említi, a hívások kifogásolt tartalmát és bizonyítékait azonban nem ismerteti.

Az LB felidézi: a mobil- és vezetékes telefonokra érkezett automata telefonhívások kezdeményezői ismeretlenek.

A végzés idéz néhány üzenetet is: "Kérem, szavazzon az MSZP-re, hogy ne érvényesüljön a szélsőjobb", "Váltsuk valóra a pártelnök ígéreteit, akit Orbán Viktornak hívnak".

Olyan idézeteket is tartalmaz a végzés, amelyek egyszerre buzdítottak arra, hogy a Jobbikra és a Fidesz-KDNP-re szavazzon az illető: "Szavazzon Orbán Viktorra és/vagy Morvai Krisztinára", "Kérem szavazzon Morvaiékra és Orbánékra".

Az OVB-nél 63 magánszemély tett kifogást. A beadványok közül az LB nyolcat formai okokra hivatkozva érdemi vizsgálat nélkül elutasított, ezen túlmenően a hívásokra vonatkozó megállapításaival kiegészítve helyben hagyta a kampánycsendet megállapító végzést.