Nem írta alá a családtámogatási rendszer megváltoztatását tartalmazó törvényt az államfő

Infostart
2009. június 11. 21:21
Világjárvánnyá nyilvánította az új influenzát az Egészségügyi Világszervezet. Nem írta alá a családtámogatási rendszer megváltoztatását tartalmazó törvényt az államfő. Egyelőre nem tervezi az éves inflációs prognózis megváltoztatását a Pénzügyminisztérium.

Világjárvánnyá nyilvánította az új influenzát az Egészségügyi Világszervezet. A WHO közölte tagállamaival, hogy a legmagasabb, hatos szintre emeli az új influenzával kapcsolatos készültség szintjét. Az indoklás szerint a döntés oka, hogy földrajzilag széles területen terjedt el a betegség, de a készültségi szint emelése nem szükségképpen jelzi a kór fertőzőképességének mértékét. --Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint a 6-os fokozat elrendelésekor az országoknak folyamatosan működtetniük kell az influenzafigyelő szolgálatot és felül kell vizsgálniuk járványügyi terveiket. A legmagasabb szintű készültség ugyanakkor nem indokolja a határok lezárását, valamint a nemzetközi utazások és kereskedelem korlátozását. Az Egészségügyi Világszervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a tagországok hatóságainak folyamatos és pontos tájékoztatást kell adniuk a lakosságnak. A legfrissebb adatok szerint a H1N1-es vírussal a világban 74 országban már csaknem 28 ezer ember fertőződött meg; a betegségben több mint 140-en haltak meg.

Nem írta alá a családtámogatási rendszer megváltoztatását tartalmazó törvényt az államfő. A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása alapján Sólyom László azért küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a jogszabályt, mert nem értett egyet azzal, hogy 3-ról 2 évre csökkenjen a gyes jogosultsági ideje. Indoklása szerint fontos, hogy az anyák szabadon dönthessenek a munkába való visszatérésről. Az államfő a házelnöknek írott levelében hangsúlyozta: jó célkitűzésnek tartja a kisgyermekes anyák munkába állásának támogatását, de - mint fogalmazott - ösztönző, és nem kényszert jelentő intézkedésekre van szükség. A kormányszóvivő szerint a kabinet egyetért az államfővel, és már meg is kezdte a gyermekek elhelyezését és a kisgyermekes anyák munkába állását elősegítő új programok kidolgozását. Szollár Domokos hangsúlyozta: Magyarországon nagyon alacsony a foglalkoztatottság, így szükség van arra, hogy az anyák visszatérjenek a munka világába.

Az elmúlt 60 napban több gyors, fájdalmas, de elkerülhetetlen lépést tett a kormány a kiadások csökkentése és a növekedés megindítása érdekében - mondta a miniszterelnök. Bajnai Gordon a Menedzserek Országos Szövetségének közgyűlésén hozzátette: a költségvetési egyensúly megteremtése után gyorsan lehet teljesíteni az euró bevezetéséhez szükséges egyéb kritériumokat. A kormányfő a Fidesz elnökének szerdai nyilatkozatára reagálva úgy vélte: a Magyarországot finanszírozó nemzetközi befektetők, a valutaalap és az Európai Unió sem fogadná el az államháztartási hiány jelentős növelését. Orbán Viktor a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta: álláspontja szerint a válságból történő kilábaláshoz fontosabb az adók jelentős csökkentése, mint az uniós átlagnál jóval alacsonyabb deficit.

A Pénzügyminisztérium egyelőre nem mérlegeli az éves, 4 és fél százalékos inflációs prognózis megváltoztatását. A tárca vezetője egy budapesti konferencia szünetében úgy vélte: a májusi 3,8 százalékos infláció a korábban kiugró forintárfolyam-ingadozás egyik következménye. Oszkó Péter szerint az árfolyam-ingadozás elhúzódó hatása a válságkezelő program és a forint erősödése nyomán gyengül. A pénzügyminiszter az ingatlanadóval összefüggésben azt mondta: folynak az egyeztetések arról az SZDSZ-es javaslatról, amelyben a liberális párt a 30 milliós határt el nem érő, de egy tulajdonos kezében lévő ingatlanok értékének összevonását javasolja. Oszkó Péter kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitel-megállapodás tartalmazza a vagyonadót, valamint a MÁV és az önkormányzatok finanszírozásának átalakítását. A Fidesz közölte: a parlament költségvetési bizottsága rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi az ingatlanadó bevezetésére vonatkozó kötelezettségvállalás miatt.

A fogyasztói árak növekedési ütemének kismértékű lassulására számít a következő két hónapban az Ecostat. A kutatóintézet legfrissebb kiadványában - az áfa-emelés, illetve az alacsony bázis miatt - év végéig emelkedő inflációt prognosztizál. A szakemberek szerint októberben a fogyasztói árak éves összehasonlításban 5,9 százalékkal, a termelői árak pedig 5,6 százalékkal lehetnek magasabbak.

Kecskeméten terhelő vallomást tett Ujhelyi István szocialista politikusra a Zuschlag-per egyik tanúja. Balázs Attila, aki 2003-ban lett a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták Tolna megyei elnöke, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon azt mondta: Ujhelyi István, a Fibisz akkori elnöke, a pénzügyi problémák felvetésére azt mondta neki, hogy civil egyesületek pályázatain keresztül lehet megoldani a baloldali ifjúsági szervezet finanszírozási gondjait. A tanú - vallomása szerint - törvénytelennek tartotta ezt, és nem próbált így pénzt szerezni. Ujhelyi István tanúkihallgatása a tervek szerint június 23-án lesz. Az ügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen.